Асоциацията на студентите по дентална медицина – Варна, организира кампания „Погрижи се за венците си!" от 22-и до 24 април, съобщиха от Медицинския университет - Варна.

Целта е да се обърне внимание на проблемите с венците и да се повиши информираността за начините за цялостното отстраняване на зъбната плака. По време на кампанията ще бъдат давани препоръки за техники за правилно четкане на зъбите, за използване на конци и интердентални четки, за употребата на разтвори за промивка на устната кухина.

Студентите ще дават препоръки на 22 април от 11 до 13 ч в "Мол Варна" и на 23 април от 13 до 15 ч в "Гранд Мол Варна". В двата пункта ще бъдат раздавани брошури и рекламни материали.

Безплатни профилактични прегледи ще има на 24 април от 11,30 до 14,30 ч във Факултета по дентална медицина, ет. 4, зала 408. Целта е диагностициране на възможни възпаления на венците.

Проблемите с венците са на 2-о място по разпространение след тези с кариеса на зъбите. Най-забележимият симптом на гингивално възпаление е кървенето, което може да бъде провокирано от четкането на зъбите, но може и да бъде спонтанно. Сред засегнатите могат да бъдат както възрастни, така и по-млади хора.