Д-р Родина Несторова, ревматолог

Секретар на Българското дружество по остеопороза и остеоартроза

Приемът на фитоестрогени преди, по време и след менопаузата предпазва костите на жената от ускорена костна загуба в първите 3-5 години след менопаузата. Но категорично не трябва да се чака да спре менструацията и тогава да се мисли за профилактика, защото в наши дни менопаузата се „подмладява“ и случаите на ранно проявление стават все повече.

Голям брой клинични проучвания в света доказват, че фитоестрогените имат протективен ефект върху костите на постменопаузалната жена, както при остеопороза, така и при остеопения. Те са алтернатива на хормоно-заместителната терапия, която не може да се използва за профилактика и лечение на остеопороза, поради страничните си ефекти. Фитоестрогените са органични съединения от растителен произход, структурно и функционално близки до естрогените, което също благоприятства костното здраве.
Има голямо разнообразие от източници на естрогени. Най-важните от тях са изофавоните. Пълен набор от изофлавони има единствено в червената детелина /Trifolium pratensae/, където природата е обединила 4 изофлавона в уникална комбинация, в която те оптимално потенцират ефекта си и са напълно безвредни.
Както казахме, в рамките на 3 години след спиране на менструацията, или т.нар. постменопауза, настъпва рязка загуба на костно вещество. Затова е добре жените да приемат комбинация на фитоестрогени с витамин Д. Когато при менопауза жената е с нормална костна плътност, това означава, че организмът все още компенсира, но костната загуба е неизбежна и в периода на 3-5 години след менопаузата костната загуба е ускорена и най-голяма.

Според новите научни посоки най-важен за костното здраве е витамин Д, а в съвременното общество има дефицит на този витамин. Вече не се препоръчва допълнителен прием на калций, а витамин Д, който повишава резорбцията на калция и е необходим и за усвояването на фосфора. Повишава плътността и здравината на костите, а така също укрепва скелетната мускулатура.

Феминорм Остео е нов прoдукт на нашия пазар за менопауза и здрави кости. Съдържа екстракт от цветове на червена детелина, екстракт от корени на сребърна свещичка и витамин Д (като холекалциферол).

По 1 VGcaps - растителна капсула Феминорм Остео дневно оказва благоприятен ефект за костната тъкан и мускулите в перименопаузалния период, при менопаузални прояви и за преодоляване на невровегетативните и невропсихичните прояви.

Feminorm Osteo е търговска марка на фирма БОРОЛА. За консултация с гинеколог може да се обърнете към Клиника БОРОЛА, София 1202, ул. „Цар Симеон” 52, тел. 02/983 62 03; e-mail: [email protected]. За повече информация посетете www.feminorm.com. Може да поръчате онлайн на www.momo.bg.