Причината са газовете в стомаха, които предизвикват
млечните продукти
Млечните продукти влияят негативно на съня. Откритието е на канадски учени, които доказват, че лактозната непоносимост води до храносмилателни смущения, които пък се отразяват на качеството на съня.
"Често ни питат дали храната влияе на сънищата. Сега вече имаме някои отговори", казва д-р Тор Нилсен от Университета в Монреал, Канада, която е водещ автор на изследването.
Неподходящата храна и лошият сън
В изследването, публикувано във Frontiers in Psychology, участват 1082 студенти от университета "Макюън" в Канада. Зададени им били въпроси относно качеството и продължителността на съня им, хранителните им навици, техните сънища и кошмари, както и дали намират връзка между диетата и съня си.
Резултатите показват, че консумацията на млечни продукти е свързана с кошмарите. Учените предполагат, че това се дължи на болките и газовете в стомаха, които предизвикват продукти като сиренето.
Тези проблеми в храносмилателната система от своя страна влошават сънуването.
Най-сигурно е откритието, че участниците, които не могат правилно да усвоят млечните продукти, тоест организмът се затруднява да разгради млечната захар (лактозна непоносимост), сънуват много по-често кошмари и имат нарушен сън.
От проведената анкета става ясно още, че около 1/3 от участниците съобщават за редовни кошмари. 40% от тях са на мнение, че късното хранене или определени храни пречат на добрия сън. А около 25% вярват, че конкретни храни предразполагат към кошмари.
Установява се, че жените по-често запомнят сънищата си, следователно алармират по-често за лош сън. Доказано е, че те са по-склонни от мъжете да имат хранителни непоносимости и алергии.
Главните заподозрени
Главните заподозрени за кошмарите са млечните, сладките и пикантните храни, констатират изследователите. Участниците в анкетата са категорични, че тези храни правят сънищата им по-странни или по-стресиращи. 31% от тях обвиняват сладкишите, а 22% - млечните продукти. Стомашно-чревният дискомфорт от сиренето, сладките и лютото влияе на съдържанието на сънищата и пълноценната почивка.
"Това има смисъл, защото знаем, че телесни усещания могат да влияят на сънуването. Кошмарите са силно смущаващи – особено ако са чести, защото често събуждат хората в тревожно състояние. Те могат дори да доведат до избягване на съня, което отнема от качествената почивка", добавя д-р Нилсен.
Преди 11 години
Проучването прави сравнение с подобен експеримент, проведен преди 11 години. Установява се, че хората в сегашното проучване отдават по-малко значение на връзката между храната и добрия сън, което се дължи на подобрената осведоменост, стремежа към по-здравословно хранене и избягване на проблемните храни преди лягане.
Следващи стъпки
"Трябва да изследваме повече хора от различни възрасти, професии и хранителни навици, за да проверим дали резултатите могат да се обобщят за цялото население.
Нужни са и експериментални проучвания, за да видим дали хората наистина усещат ефекта на определени храни върху сънищата си. Искаме да направим изследване, в което участници ще ядат млечни продукти, например сирене, преди сън и ще го сравним с контролна група, за да видим дали това ще промени сънищата им", казва Нилсен.
Коментари