Кои са най-лековитите билки у нас

23.6.2017 г. 10:30:00

99 и половина билки трябва да се вплетат в еньовденския венец, твърди народното предание Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Най-добре е да се берат рано сутринта. Жените ходят сами и берат билки, с които после лекуват и правят магии.

Натурални лекове за възпалено гърло

7.5.2017 г. 10:30:00 | Домашен лекар

Вирусните заболявания - най-често настинка и грип, могат да бъдат облекчени и в домашна обстановка Д-р Емилия Бенова Чесън Той e растение, което притежава многобройни лечебни свойства, включително антибактериално и антивирусно действие. Освен това чесънът съдържа витамин C - антиоксидант и стимулатор на имунната система.

Киберхондрия - онлайн диагноза и лечение

6.5.2017 г. 12:00:00 | Домашен лекар

Болестта на XXI век се изразява в търсенето в интернет на базата на симптомите, които имате Киберхондрията се смята за нов вид невроза, изследвана от Райън Уайт и Ерих Хорвиц от научно-изследователския отдел на корпорацията "Майкрософт". Киберхондриците са съвременна версия на хипохондриците, що се отнася до редовната практика безпричинно да си

Природен лек за бронхит

6.5.2017 г. 7:30:00 | Домашен лекар

През зимата, заради недостатъчното слънце, липсата на витамини и студеното време, организмът ни отслабва и става податлив на болести. Даже и топло да се обличате, никой не е застрахован, че няма да се простуди. На първо място вирусите поразяват дихателната система, предизвиквайки дълбока кашлица, възпаление на гърлото и бронхити.

Прясно мляко за здрави кости

5.5.2017 г. 17:00:00 | Домашен лекар

Млечните продукти са основен източник на калций и са причина за здравината на костите. Британски учени са изследвали хранителните навици на младите хора от 18 до 35 години. Оказа се, че 20% от тях не пият мляко. Останалите се сещат за млечните продукти само от време на време. Като резултат всички те са били предразположени към остеопороза.

Понякога бенките не са безопасни

28.4.2017 г. 15:00:00 | Домашен лекар

Превръщането на бенките в меланом е свързано със слънчеви изгаряния Д-р Емилия Бенова Това са образувания на кожата с променена пигментация. Те могат да се срещнат във всички части на тялото. Повечето бенки са кафеникави. В зависимост от начина, по който са се появили по кожата те биват вродени и придобити. Придобитите бенки са по-често срещани.

Сърдечната невроза

21.4.2017 г. 12:27:00 | Домашен лекар

Д-р Емилия Бенова Сърдечната невроза възниква най-често при хора с по-слаб тип нервна система под въздействието на напрегнатия ритъм на живот и стресови ситуации. От медицинска гледна точка сърдечната невроза не е заболяване, а синдром. Внезапно възникналата сърдечна болка може да уплаши всеки. Тя може да започне след силно преживяване или

Полезните тиквени семки

15.4.2017 г. 18:30:00 | Домашен лекар

В Китай тиквени семки са известни като "император на градината". За много народи те са символ на здраве и успешна реколта. И това уважение не е само защото от малкото семе може да се отгледа огромен, красив и полезен плод. Само по себе си семето съдържа цяла аптека полезни вещества и е склад на здравето.

Алтернативни средства за бели и здрави зъби

14.4.2017 г. 11:00:00 | Домашен лекар

Първият е налепът или така нареченият зъбен камък. В него се "загнездват микроорганизми. В процеса на своята жизнена дейност те отделят млечна киселина, която разрушава зъбите. Вторият враг е захарта Тя като лепило прилепва налепа към зъбите. Третият е недостигът на флуор Предлагаме ви няколко народни средства - евтини, но доста ефективни,

Полезна ли е майонезата?

14.4.2017 г. 7:00:00 | Домашен лекар

Споровете за ползата и вредата от майонезата не са от вчера. В последно време обаче се появиха нови изследвания, които по безспорен начин доказват, че произведената от натурални продукти майонеза - без оцветители, консерванти и пр., т.е. домашната майонеза в никакъв случай не е вредна. Единствената вреда може да дойде от прекомерната употреба.

Какво да правим при слаби кръвоносни съдове?

11.4.2017 г. 10:30:00 | Домашен лекар

Д-р Емилия Бенова Ако и при лек удар в ръба на стола или масата на крака ви се появява синина, това говори за слаби кръвоносни съдове. За да се укрепят е нужно в храната да бъдат включени продукти богати на витамин С и желязо. Препоръчва се чай от коприва. Той ще помогне и за премахването на синината.

Яжте повече риба

4.4.2017 г. 18:00:00 | Домашен лекар

Тази ценна храна предпазва от сърдечно-съдови заболявания Рибата е ценен хранителен продукт, който за съжаление се консумира твърде ограничено от българското население. Препоръката за консумация на риба и рибни продукти е 30-40 г дневно или поне на едно рибно ястие седмично. Смята се, че увеличената консумация на риба има предпазен ефект по

Напълняване, косопад, студ и умора - проверете щитовидната жлеза

4.4.2017 г. 9:30:00 | Домашен лекар

Д-р Емилия Бенова Оплаквате се от умора ежедневно, без видима причина. Изпадате в състояние на “липса на ум”, необяснимо напълняване, изпитване на хлад или загуба на коса. Или обратното, като “пренавита пружинка” сте, потите се много и почти постоянно изпитвате тревога. И при едната, и при другата група симптоми,

Натурални лекове за възпалено гърло

29.3.2017 г. 20:26:00 | Домашен лекар

Вирусните заболявания - най-често настинка и грип, могат да бъдат облекчени и в домашна обстановка Д-р Емилия Бенова Чесън Той e растение, което притежава многобройни лечебни свойства, включително антибактериално и антивирусно действие. Освен това чесънът съдържа витамин C - антиоксидант и стимулатор на имунната система.

Кога трябва да внимаваме с чая?

28.3.2017 г. 13:00:00 | Домашен лекар

Бременни жени не трябва да пият силен чай, а в първите месеци на бременността е най-добре да се откажат от него. Зеленият чай може да провокира съкръщения в мускулатурата на матката, а силният черен чай, приеман в голямо количество да окаже влияние при развитието на плода. При хипертония и атеросклероза се препоръчва слаб чай,

Ментата помага при много проблеми

28.3.2017 г. 12:00:00 | Домашен лекар

Свикнали сме да мислим за ментата само като храна и за приготвяне на чай. Това уникално растение може да ни е от полза не само в кулинарията, но и за разрешаването на много козметични проблеми. Дъх в устата - Пригответе ментова настойка. Вземете 1 супена лъжица изсушена мента и заливаме с 2 чаени чаши гореща вода.