Как да ги обърнем в цивилизационен скок?

Всички сме свидетели как Китай се справи със своя нов грип, и то доста бързо. Според някои това стана, защото бил тоталитарно общество. Други мислят, че е заради конфуцианството.

Всъщност има едно средство, което Китай никога не е спирал да използва, а в кризисни ситуации без него не минава. То е традиционната китайска медицина. Тя има лек не само за тялото, но и за духа, защото според нейната теория дух и тяло са единна система. Духът ръководи и ако той се окаже в криза, повлича болести и страдания за тялото. Дори по времето на Мао, когато всички други науки бяха под ключ, традиционната медицина не само не бе забранена, а напротив - насърчавана.

Основен постулат в тази медицина е концепцията за чи. Това е най-малката градивна единица на всичко във вселената, без изключение. Тук влизат следователно и човешките тела, съзнанието, както и известните и неизвестните за човека вируси.

Чи е компактна единица от невидима материя, енергия и информация. В това триединство водеща роля има информацията - тя диктува на енергията и материята какво да правят и как да се държат. Разболяваш се, когато настъпи хаос в чи системите на тялото и съзнанието. Задачата на лекуващия е да възстанови вътрешното равновесие, защото тогава тялото ще е в състояние да се справи с всяка болест. Равновесието и хармонията са "балсамът, поддържащ имунната система силна и работоспособна.

Основните методи за лечение в традиционната китайска медицина са били и остават медицинския чигонг, билковите смески, и акупунктурата. В съвременните китайски болници и медицински факултети традиционни методи се изучават и прилагат наравно с онова, което препоръчва западната медицина. В наши дни те съпътстват карантината, хигиенизирането, и противогрипните лекарства.

Чигонг е много мощно средство за самолечение и исторически то възниква първо. Билкарството и акупунктурата се появяват като поддържащи процедури далеч по-късно. Сега, за да получите билкова отвара или акупунктурно лечение ви трябва специалист, но и те са под карантина. А за да използвате чигонг не ви трябва никой и нищо освен един-два квадратни метра площ.

Когато през 2013 г. китайският лечител и чигонг майстор Юан Тзе създава оригиналната чигонг система Юан Гонг, в света се практикуват много и най-различни чигонг упражнения. Юан Гонг е събрал най-ценното от тях в единна система от девет метода. Лечебният им ефект се състои в това, че те укрепват защитните сили на организма като създават вътрешен чи баланс.

Традиционната китайска медицина работи с много видове чи и един от тях е т.н. уей чи, което значи 'защитно чи’. В здравия човек уей чи образува защитен енергиен пашкул около тялото, който не може да бъде пробит от никакъв болестотворен паразит. Ако обаче в защитния слой има дупки или процепи вирусът се чувства поканен на гости в тялото ви.

Какво пробива природната ни защита? Най-често ние самите, с нашите мисли, емоции, и жизнени навици. Мислите, както всичко друго във вселената, са чи, заредено с информация. Ако надделява страхът, паниката, и подозрението; ако претакаме в мисълта си апокалиптични сценарии - пробиваме своя защитен пашкул без даже да си даваме сметка какво правим.

Това става, защото информацията води материята и енергията. Чи винаги следва информацията, заложена в него. А нашите мисли съдържат много силни послания, когато са емоционално заредени. Всичкото невидимо чи около вас, включително и това на вирусите, следва доминиращата информация. С други думи, когато мислите за грипа вие всъщност ‘разговаряте’ с вирусите, предавате им информация, и програмирате поведението на вашето тяло. Какво искате да им кажете? 'Ела и ме изяж?’ Или: ‘Върви си оттук с мир?’

Юан Гонг ви укрепва не само физически. Там има методи - можем да ги наречем информационни - насочени изключително към информационната съставка в чи. Те изграждат мисловни навици, които поддържат защитния чи пашкул здрав и читав. Научаваме се да управляваме не само тялото и енергията си, но и съдържанието на мислите си. Вирусът, на своето ниво на осъзнатост, не може да бъде по-силен от вашето съзнание, защото вие сте висшата форма на съзнание на тази земя. Не предавайте доброволно тази позиция, тя е ваше рожденно право.