Колкото и хубаво да е лятото, за съжаление, то бързо си отива. Ето защо сега е моментът да подсилите организма си и да го подготвите за студените дни и периода на настинките и гриповете.

Предлагаме ви 4 билки, които имат доказано антисептично и укрепващо организма действие. Къде виреят съответните били, коя част от тях се използва и за какво, как се съхраняват и разбира се, за как действат и за какви болежки помагат?

Бъз, черен – Sambucus nigra L.

(бъзак, гумендже, бозъл, свирчовина, драмбъз, замбук, селешник)

Семейство Бъзови – Caprifoliaceae

Разпространение. Из горите, храсталаците, дворните места, до 1500 м надморска височина, навсякъде из България.

Описание. Храст или ниско дръвче, силно разклонено, с тънка грапава кора. Листата са срещуположни, нечифтоперести, с 5–7 яйцевидно елиптични и остро назъбени листчета. Цветовете са жълтеникаво-бели и в по-голямата си част приседнали, събрани в сложно щитовидно съцветие. Чашката е 5-делна, 5-делно венче, 5 тичинки. Плодът е черно-виолетова ягода.

Използваема част. Цветът, плодът, корените и листата на растението. Цветът се бере преди пълното му разцъфтяване (май-юни), листата – по време на цъфтежа, а корените се вадят наесен, след увяхването на листата, плодът при – пълното му узряване през август-септември. Някои народни лечители употребяват и кората на растението, която се бели рано напролет (март). Изсушената билка има срок на годност за цвета 2 години, за корените – 3 години, за плода – 1 година, за листата – 2 години, и за кората – 1 година.

Химичен състав. Цветът съдържа гликозида самбунигрин, етерично масло, кверцетин, слуз, холин, провитамин А, витамин С, смоли, танини, органични киселини, захари и др. Коренът, листата, кората и плодът съдържат подобни съединения. Химичният състав на билката не е добре проучен.

Целия текст четете тук