Причини. Обикновено има във връзка със заболявания на вътрешните органи (на дробовете), на гръбначния стълб (спондилит) и др. Нерядко се появява при простуда, а у жените през време на бременност.

Признаци. Характеризира се с остри болки в едно или няколко междуребрия.

Лечение: Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 мин преди ядене по 1 с. л. смес от 500 г чист пчелен мед или течна гликоза, 20 зелени листа от индрише, 20 ядки от кайсии или сладки бадеми (счукани в дървен хаван), 4 месести лимона, смлени с корите, но без семките, и по 12 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят.

II. Десет мин след сместа 75 г отвара от пача трева, полски хвощ и целина (листа и клонки) - по 100 г от всяка, бял равнец (цвят), глогов цвят, гръмотрън (корени), маточина, мента пиперита, мечо грозде и миризлива теменуга - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни с л. с 1 изравнена ч. л. дилянка (корени) и червена хвойна (зърна) се запарват с 600 г вряща вода; на тих огън се вари 10 мин и като изстине се прецежда.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от бял равнец, липов цвят и шипки (плод) - по 1 с. л. от трите се запарва с 500 г вряща вода; вари се 5 мин и като изстине се прецежда през кърпа.

III. Два часа след ядене да взема по 1 ч. л. от следната смес: 500 г чист пчелен мед, разбъркан добре с 250 г червен лук, стрит на ситно за успокояване на нервите.

IV. Десет мин след сместа да се изпиват 75 гзапарка от босилек 100 г, лавандула, липов цвят, жълта комунига, къпина (листа) и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 с. л. и 1 изравнена ч. л. семе от копър, счукано на ситно, се запарват с 500 г вряща вода: кисне захлупена цяла нощ и се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода или с чай от лайка, последвана от разтривка на гръдния кош с длан. Дланта трябва да е натопена в следната настойка: Половин буркан сурови диви кестени, настъргани с корите с 2-3 с. л. каша от счукан лист от зелен столетник - агава американа (който трябва да бъде от двете страни чисто зелен, без бели или жълти ивици), 2 с. л. лавандула (листа и цвят) и догоре се заливат със спирт за горене. Така стои на светло място 3 дни. След това се прибавят по 1 лъжичка камфор на прах, нафталин, нишадър на прах, салицил и рафинирана сяра и в продължение на 24 часа бурканът се разклаща добре, и то 5-6 пъти на ден, като се обръща с отвора си надолу, за да се разтвори съдържанието изцяло. Накрая се прибавят и 3 с. л. терпентин (от аптеката).

След разтривката гръдният кош се налага отпред и отзад с торбички от тънко хасе, напълнени с топла лапа. Вариантите са няколко: а) от 300 г ориз и 30 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките - в 900 г вода се вари, докато стане на тесто; или б) от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 30 сини сливи, смачкани без костилките; или в) от праз лук (бялата му част), нарязан на ситно, 30 сини сливи и 1 китка нарязан магданоз със 150 г мляко и 1-2 с л. ленено семе. Или пък се облича жилетка от 2 парчета мушама от хаваджива с тропосани отгоре й 2 парчета тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата добре. Едновременно се прави и компрес на корема с 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от лайка. На главата се слага "шапка" от зелен лист от прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, или пък торбичка със сурови картофи, настъргани на ренде за дюли и полети със 100 г прясно мляко - киснат 1/2 час и се изстискват добре, а отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците, гръдния кош, корема и половите органи, сухо изтриване и обличане, последвано от 10 дълбоки вдишвания през носа с издишване през устата. При болки върху болното място се поставят 2 парчета мушама от хаваджива или пък 2 парчета бакалска хартия, леко намазани с мед и поръсени със сол; държат се до вечерта.

Болестта е упорита и затова е необходимо постоянство. Никога не излизайте без шапка на слънце, вятър, дъжд и сняг.