Признаци. В зависимост от мястото и големината на тумора в устата, глътката, гърлото или трахеята се явяват болки, затруднено хранене и гълтане и др.

Лечение. Провежда се от лекар. Народното лечение е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 суп. лъжица от следната настойка: от 1 супена лъжица чист маслинен зехтин и от 3 супени лъжици жълт кантарион (листа и цвят) ранилист (корени) и цариче (листа и цвят) се варят във водна баня 1 час. Отварата престоява 1-2 дни, прецежда се през тънка кърпа и се пие.

II. 20 мин. след настойката да се изпива 1 чашка от 75 г отварка от волски език - 50 г; кървав здравец зайча стъпка, мечо грозде, невен и пача трева - по 60 г, акация (цвят); жълт кантароин, лайка, мащерка и пелин - по 40 г. От тази смес 4 суп. лъжици с прибавка на 1 супена лъжица ленено семе се запарват с 1 л вряща вода, вари се захлупена 30 минути и като изстине, се прецежда и се пие топла.

Диета. Същата, както при тумор в стомаха

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от ленено семе и смрадлика (листа) - по 1 суп. лъжица от двете, и анасон 1 чаена лъжичка. Сместасе вари в 600 г вода 10 мин. и като изстине се прецежда.

III. Два часа след ядене да се пие 1 суп. лъжица сироп от алое арборесценс (трионче). От него се вземат 15-20 зелени листа с общо тегло 200 г, махат се бодлите им, нарязват се на ситно и се смилат на каша. После сее прибавят 50 г корени от ранилист, нарязани на ситно, и по 600 г чисто натурално червено вино и чист пчелен мед. Мари се на водна баня 1 час, кисне 24 часа и се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. Държи се на студено, за да не вкисне.

IV. 10 мин. след сиропа да се изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, мента пиперита, невен (листа и цвят) и цариче- по 50 от всяка. От тази смес 2 пълни суп. лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Прибавя се 1 суп. лъжица мед и на тих огън се вари 10 минути, а като изстине се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода. След това мястото на тумора (бузите, челюстите, глътката, гърлото и пр.) се налага с торбичка, напълнена с приятно топъл полусварен ечемик (врял само 10 минути, за да може да се използува 2-3 пъти подред). Отгоре се слага найлон и се държи 10-20 минути. След това същите места се налагат с торбичка от тънко хасе, напълнена първата вечер с топла лапа от печен кромид лук, полуизстискан и засилен с 10-15 сини сливи, смачкани без костилките, засилена с 1 чаена лъжичка боров катран (от аптеката) и малко препечено царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата). Втората вечер налагането става по един от начините:

- с топла лапа от 50 г ориз, сварен с 15 сини сливи без костилките и 1 чаена лъжичка ленено семе в 150 г вода, за да стане след варенето гъста като тесто лапа.

- с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 1-3 суп. лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени толкова суп. лъжици пресни и млади корени от полски бъз, счукани на ситно), и 3-9 сини сливи без костилките.

Едновременно с това се поставя компрес на корема от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (2 суп. лъжици в 500 г вода се варят 5 минути, като изстине, се рецежда, а отгоре се слагат вестник и вълнен пояс.) На главата се слага шапка от същия квасец, засилен с 5-7 суп. лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова лъжици корени от полски бъз, счукани на каша). Отгоре главата се покрива с вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

Ако туморът е в трахеята, парните компреси да покриват областта от гърлото до лъжичката.

VI. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на гърлото, подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. На гърлото се поставя една от описаните по-горе лапи или пък кърпичка, назамана със следната смес: 1 суп. лъжица прясна несолена свинска мас и 1 изравнена чаена лъжичка камфор на прах. Отгоре се прави фланелена превръзка.

Важна добавка. При сухо гърло 3-5 пъти на ден да се прави гаргара на гърлото с отварката, дадена да се пие вместо вода. След като се изплюе, да се глътне една глътка от същата отварка.