Лицево-челюстният хирург разширява приложението на най-модерните лечебни методи и в естетиката.

Авицена е дал най-простото и в същото време най-точно определение за мисията на лекаря: да лекува, на първо място, с думи, после с билки (тогавашния еквивалент на лекарства) и ако друго не помага – с нож. Оттогава техническите средства са се променили неузнаваемо, но подходът лекарят да лекува не болестта, а човека – единство от душа, ум и тяло, остава актуален.

По тази извечна формула работи българският лицево-челюстен хирург и преподавател в Медицинския университет в София доц. д-р Ходор Факих. Има 30 г. опит в хирургията и много пациенти, благодарни за излекуването си, в повечето случаи анонимни. Няколко от тях обаче попадат под прожекторите и сред пробивите в научните постижения.

Те са част от

най-модерната

възстановителна

хирургия и

уникални

сами по себе си, защото разширяват приложението на 3D принтираните индивидуални импланти. Резултатът е връщане на хора с тежки увреждания на лицето към нормален живот с възстановени функции и естетика. Както и възстановяване на емоционалната и психическата им хармония, нарушена от засягането на лицето - най-видима отличителна характеристика на личността. Добавената стойност е, че българските пациенти получават новото и за света лечение в български болници от български специалисти.

Преди 2 г. доц. Факих прави първата си трансплантация с помощта на 3D имплант. Реконструира с него цялата половина на долната челюст на момче на 16 г. с туморно образувание с размер на ябълка. Днес първото оперирано дете е здрав, красив и успешен 11-класник.   ВСИЧКИ СНИМКИ В ПУБЛИКАЦИЯТА СА ПРЕДОСТАВЕНИ ОТ ДОЦ. ФАКИХ СЛЕД СЪГЛАСИЕ НА ПАЦИЕНТИТЕ.

Днес първото оперирано дете е здрав, красив и успешен 11-класник. ВСИЧКИ СНИМКИ В ПУБЛИКАЦИЯТА СА ПРЕДОСТАВЕНИ ОТ ДОЦ. ФАКИХ СЛЕД СЪГЛАСИЕ НА ПАЦИЕНТИТЕ.
Преди операцията
Преди операцията
След операцията травмата от катастрофата е само лош спомен.
След операцията травмата от катастрофата е само лош спомен.

Оттогава съм в контакт с момчето, и през тази седмица се видяхме - дойде за контролен преглед с баща си. То е в отлично здраве, ще завърши тази година 11-и клас, играе във футболния отбор на своя град, изобщо живее нормален и пълноценен живот, разказа доц. Факих.

След първия впечатляващ резултат от иновативното лечение хирургът развива опита си в реконструктивните операции с 3D импланти и в друг тип прецизни корекции.

Към него се обръща семейството на момиче, пострадало в катастрофа. В този случай хирургът е изправен пред предизвикателството да излезе от най-типичната за неговата специалност област – челюстите. Наред с останалите травми пътно-транспортният инцидент е засегнал и фронталната част на черепа на момичето. Липсата на сравнително голям участък от костната структура на черепа излага мозъка на опасности. Без защитата на твърдия череп най-чувствителният човешки орган – мозъкът, би останал директно изложен под кожата на голям риск от инфекция и тежка контузия дори при най-банална травма. Влошеното самочувствие и качество на живот особено при млад човек също не са за пренебрегване, казва лекарят.

Доц. Факих приема предизвикателството и планира до най-малката подробност всички детайли. Като краен резултат възстановяването е с точност в части от милиметъра. Травмата

Травмата
Планираното до милиметър напасване на импланта
Планираното до милиметър напасване на импланта
Компютърните изображения, които илюстрират естетичната корекция.
Компютърните изображения, които илюстрират естетичната корекция.

Лечението започва с внимателното диагностициране, обяснява специалистът. Стартовата стъпка за операцията е изготвяне на

перфектните

параметри за

импланта,

който трябва да замества липсващите костни структури.

За целта се правят серии от “снимки” на съвременен скенер, който дава триизмерно изображение. Следва компютърно прецизиране на параметрите, при което хирургът отчита всички индивидуални особености и ги задава като изискване към лабораторията. Чрез проектиране и коригиране се стига до макет на импланта. Воден от хирургичния си опит, доц. Факих често редактира и връща производствения проект за корекция, за да се намали до минимум времетраенето на операцията, без обаче да се прави компромис с качеството.

Самата операция протича според очакванията без усложнения.

Седмица след това момичето е изписано. Но връзката лекар–пациент продължава с наблюдение. Поддържаме постоянна връзка – момичето е добре, чувства се възстановено, изглежда като преди катастрофата и се върна към социалния си живот, казва хирургът. За операцията доц. Факих прилага уникален подход с предхождаща операция върху макета, при която до милиметър уточнява напасването на импланта и фиксиращите винтове, за да се съкрати времето за операция. Надграждането е в приложението на иновацията – от лечение на тумори до възстановяване на дефекти след травми.

Колко струват операциите?

Самата операция

не струва нищо

на пациента,

отговаря доц. Факих, пациентите заплащат само консумативите.

Лекарите винаги са движени от желанието да помагат, ако хората, които се нуждаят от подобна операция, знаят, че е възможна, това ще ги поощри да търсят помощ за иновативното лечение и корекция с 3D импланти, за които все още има оскъдна информация, обяснява хирургът. Техниката е съчетание от сложна лицева хирургия и пластично-възстановителни похвати. Изисква спазване на

златния стандарт

на работата със

скалпела и

естетически усет

Набрал опит не само в чисто хирургичните методи, но и на базата на свои антропологични изследвания, отскоро хирургът навлиза и в трета област - за корекция на контурите и подобряване на естетиката на лицето. Както и при другите операции, доц. Факих планира внимателно корекцията и параметрите на нужния за конкретния случай принтиран триизмерен имплант и ефектът е отличен.

Основното достойнство е, че български пациенти вече се възползват от стъпаловидното развитие на 3D имплантите при лицево-челюстни и черепни дефекти, като тези операции се правят от български екипи - хирургични и анестезиологични. Благодарен съм за тяхната всеотдайност, а най-много се радвам, че този опит се предава на млади колеги и специализанти, казва доц. Факих.