Отговорът е от книгата на светилото на българската дерматология проф. д-р Любомир Странски.

Антраксът, или синя пъпка, е заразна болест по животните, причинена от антраксния бацил. Рядко се заразяват хора, контактуващи с болни животни или обработващи месо, мляко и вълна.

Инфекцията прониква през увредена кожа, през очите, дихателния и храносмилателния тракт. Кожната й проява е синкава пъпчица с мехурче в центъра. Близките лимфни възли се подуват. Общото състояние се влошава, вдига се температура.

Има главоболие, отпадналост, повръщане, изпотяване. В тежки случаи при голяма инфекция настъпва кома и смърт за 2-3 седмици. При по-леките случаи синята пъпка зараства с белег.

Тежката форма на болестта засяга най-често лицето асиметрично. Проявява се при заразяване през очите. Отокът е плътен и бавно и непрекъснато се увеличава, като заема все по-големи части на лицето. Очите се затварят, дишането и гълтането са затруднени. Общото състояние се влошава и болният умира, ако не се лекува.

Лечението е с големи дози пеницилин мускулно и венозно, противоантраксен серум, изолация в инфекциозна клиника.

Пъпката и отокът не се третират поради опасност от влошаване. Антраксът е рядка и трудна за диагноза болест. При съмнение всеки незабавно да отива на лекар.