Отговорът е от книгата на светилото на българската дерматология проф. д-р Любомир Странски.

Кожната туберкулоза, както и туберкулозата по принцип, се срещаше доскоро много рядко. Но напоследък тя зачестява и разнообразява клиничната си картина. Би могло това да се дължи на общ спад на имунитета на населението залради променената околна среда, но и на понижения жизнен стандарт на много хора.

Кожната туберкулоза е първична и вторична. Най-често се среща вторичната. Тя се развива при хора, които са преболедували друга форма на туберкулоза.

Разпространението става по лимфен и кръвен път или по съседство.

Локалната форма на кожната туберкулоза е няколко вида. При лупозния вид се образуват възелчета (лупоми) по лицето и по-рядко по крайниците. При натиск със стъкло (витропресия) обривът добива цвят на ябълково желе. Ако се забави лечението, възелчетата се разпадат и може да се стигне до обезобразяване на лицето.

При коликвационна туберкулоза се образуват възли, които с времето се размекват и от тях изтича гной.

Брадавицовидната кожна туберкулоза се проявява с изменения, които наподобяват брадавици като грахово зърно с виолетов цвят. При натиск пускат гноен секрет.

Язвена кожна туберкулоза се проявява по устните, ануса и гениталиите. Образуват се възелчета, които бързо стават на язви.

Дисеминираната (разпръснатата) форма също се дели на няколко вида: лишейна (възелчета с жълтеникав цвят), папуло-некротична (възелчета с виолетов или кафяв цвят с гнойни мехурчета по тях, в дъното на които настъпва некроза), индуративна (малки синкав и или червеникави възли, някои от които се сливат и образуват плака), милиарна (меки и неболезнени кафяворозови възелчета).

Лечението е консервативно с лекарства през устата или мускулно. Локално се използват противомикотични и епителизиращи мазила, разтвори, пудри. Може да се проведе физиотерапия. От голямо значение е ефективното лечение на основния туберкулозен процес в белите дробове, бъбреците, лимфно-жлезния и костно-ставния апарат.

Храната трябва да богата на белтъчини и калорична, но не за сметка на хляба и захарните изделия. Трябва да се ядат много зеленчуци, а кожата е дадължително да се поддържа чиста.