Липсата на почивка повишава с 37% риска от сърдечни болести

Продължителната почивка далече от работното място удължава човешкия живот, показва научно изследване, обхванало период от 40 години.

Мъжете, които вземат по-малко от 3 седмици годишен отпуск, рискуват с 37% повече да умрат преждевременно в сравнение с онези, които почиват по-дълго, пише в. “Дейли мейл”. Според учените без оглед на здравословното хранене и редовната гимнастика, ако стресът в работата е всекидневен, той създава сериозна опасност. Онези, които не си вземат редовно отпуск,  работят по-продължително и спят лошо, получават сериозни поражения на здравето. Особено важно е през годината да се използва цялата отпуска, която се полага.

Във Великобритания работещите на 5-дневна седмица имат право на поне 28 дни платен годишен отпуск. Франция е най-щедра в това отношение в Европа. Там отпускът е 30 дни. В добавка френската работна седмица е 35 часа - най-късата на континента. САЩ са единствената развита страна, която не гарантира на работещите никакъв платен отпуск, но фирмите отпускат на служителите си 10-ина почивни дни.

Университетът в Хелзинки проследил живота на 1222 бизнесмени, родени между 1919 и 1934 г. Изследователите започнали да ги следят още през 1974 и 1975 г. Всички имали поне по един рисков фактор за сърдечно заболяване като пушене, високо кръвно, висок холестерол, повишени триглицериди или непоносимост към глюкоза. Половината от участниците живеели здравословно, а другите - както си знаят.

Хората от първата група в продължение на 5 г. получавали на всеки 4 месеца устни или писмени указания да правят гимнастика, да се хранят здравословно, да спазват нормално тегло и да не пушат. Ако тези съвети се оказвали недостатъчни, давали им се лекарства за снижаване на кръвното налягане.

Мъжете от контролната група получавали обичайните за всеки медицински грижи и физическата им активност не била следена от научния екип.

След 5 години се оказало, че при мъжете от здравословната програма рискът за сърцето намалял с 46% в сравнение с мъжете от контролната група.

40 години след началото на изследването учените от Хелзинки сравнили данните си с регистъра на смъртните случаи. Резултатите били изненадващи. Оказало се, че до 2004 г. процентът на смъртните случаи в групата на здравословната програма е постоянно по-висок. След това той спада и между 2004 и 2014 г. се изравнява с този в другата група.

Търсейки причината, учените проучили информация, която дотогава била извън вниманието им. А именно колко работят, колко спят и колко е годишният им отпуск. Станало ясно, че фактор за повечето смъртни случаи в първата група са по-късите отпуски.

“Не си мислете, че здравословният начин на живот и качествената храна компенсират факта, че работите прекалено всеотдайно и никога не излизате в отпуск. Ваканцията е добър начин човек да се отърве от стреса и да подобри здравето на сърцето, което е особено забележимо при мъжете”, казва Тимо Страндберг от екипа.

Под ваканция учените имали предвид по-дълго отсъствие от работа, а не пътуване за уикенда.

Те открили, че по-големият брой смъртни случаи сред мъжете, спазващи диета, ходещи на фитнес и следващи съветите за здравословен живот, се дължали на факта, че повечето от тези хора били работохолици. Те си вземали по-малко от 3 седмици почивка и рискът да умрат нараснал с 37% между 1974 и 2004 г. в сравнение с онези, които си вземали дълги почивки.

“В изследването ни мъжете с кратки отпуски работеха повече и спяха по-малко от онези, които вземаха дълъг отпуск. Този стресиращ начин на живот неутрализира ползите от здравословния режим. Възможно е дори самият режим да има обратен психологически ефект, добавяйки още стрес в живота им”, казва Страндберг.

Професорът отбелязва, че управлението на стреса не е било част от превантивната медицина през 70-те г. на ХХ век, но днес то е препоръчително за онези, които имат или са застрашени от сърдечни болести. 

“Резултатите ни не означават, че програмите за здравословен начин на живот не бива да се следват”, казва ученият. “А че намаляването на стреса е от основно значение за снижаването на риска за сърцето.”