Сред медиците се разгаря спор дали вредните ефекти при химиотерапията не надвишават ползите от нея. Докато въпросът стои открит, холистичните лекари съветват с цел предпазване от рак всеки ден в храната да се добавят следните 10 подправки с доказано антираково действие:

1. Черен пипер

Активната му съставка е полифенолът пиперин. Установено е, че спира делението на туморните клетки в гърдата. За разлика от силно токсичните лекарства тамоксифен и ралоксифен срещу рак на гърдата пиперинът изобщо не е токсичен.

2. Куркума

Това е най-мощната подправка в света. Нейна активна съставка е куркуминът, потискащ появата, растежа и разсейването на туморите. Смесена с чер пипер повишава своята ефективност 2000 пъти!

3. Чесън

Алиинът, активна съставка в чесъна, блокира растежа на туморните клетки. Най-ефикасен е срещу разсейването на рака на простатата. Установено е, че разгражда канцерогенните съединения от групата на нитрозамините.

4. Джинджифил

В момента се разработва формула с джинджифил за лечение на кожен рак. Джинджеролът е активната съставка, която спира растежа на тумори на дебелото черво. Ефикасността му срещу възпаления надвишава тази на лекарството индоматацин.

5. Карамфил

Слага се на печива. Активната му съставка евгенол предпазва клетките от ракови мутации и им помага да се освобождават от отрови. Предпазва от рак на черния дроб и на дебелото черво.

6. Люти чушлета

Съдържат капсаицин, който предпазва сърцето и кръвоносните съдове. Доказано забавя растежа на ракови клетки в простатата и вероятно ги убива. Същият ефект има и срещу туморни клетки в кожата.

7. Горчица

В семената й има алилов изотиоцианат, който е с доказано антираково действие. Изследва се потенциалът му да лекува рак на пикочния мехур.

8. Шафран

Може би най-скъпата подправка в света. За активната й съставка кросин е доказано, че пази от рак на кожата.

9. Канела

Използва се от хилядолетия в китайската медицина срещу множество болести. Екстрактът от канела е много мощен антиоксидант. Показва голяма ефикасност срещу лимфом и рак на панкреаса.

10. Индийско орехче

Традиционно се смесва с канела и карамфил. Активната съставка евгенол е антиоксидант и има антимикробно и противовъзпалително действие.