Има много причини човек да подобри своето обоняние. Една от тях е, че чрез него се изострят и вкусовите рецептори, тъй като двете сетива са свързани. Запушете носа си с ръка и опитайте непозната храна - няма да усетите вкуса й. А за описание на вкуса и ароматите на виното, кафето, бирата, чая и пр. се искат и специални умения.

Ако човек умее да различава и запомня мириса на някое цвете, на нечия кожа или на есенните листа, той ще добави нови и по-дълбоки измерения на изпитваната наслада.

Обонятелният апарат на човека е в състояние на разпознае средно 10 000 различни миризми. При много хора той е закърнял по различни причини. Пушачите например разполагат с едва една пета от рецепторите си за обоняние. Другите са блокирани от постоянното излагане на тютюневия дим. Някои болести (енцефалитът например) нанасят поражения на мозъчния център за обоняние и може напълно да лишат човека от това сетиво.

Ето как можете да подобрите своето обоняние:

1. Замислете се какво помирисвате

За уменията и способностите на хората се казва, че трябва да се използват, да се развиват. Иначе закърняват, губят се. Така е и с мускулите, а и със сетивата. Колкото повече ги използвате, толкова повече се изострят и стават по-чувствителни.

Опитвайте се да описвате миризми. Може дори да си водите дневник по "уши-нос-гърло". Добро упражнение е да завържете очите си и да накарете някого да поставя пред носа ви различни предмети, като се опитвате да ги разпознаете по миризмата.

При подушване поемайте въздух на малки порции, плитко, а не продължително и дълбоко. Забележете, че кучетата и котките правят именно така, когато опознават нещо по миризмата.

2. Отбелязвайте си какво изпитвате от дадена миризма

Обонятелните нерви са пряко свързани с мозъчния център, който управлява емоциите. Това ще рече, че разумът и логическото мислене не са част от уравнението. Има проучвания, според които миризмата на сладкиш и на хартията, в която е бил увит бургер от "Макдоналдс", прави шофьорите по-безразсъдни. Мирисът на канела и на джоджен пък повишава концентрацията на шофьора и намалява неговата раздразнителност. Миризмите на лимон и на кафе проясняват съзнанието.

3. Избягвайте храни, образуващи сополи

Забелязали сте, че обонянието ви отслабва и дори се губи напълно при простуда. Запушването на носните мембрани със секрет блокира нервните окончания на рецепторите за миризми в тях. За да намалите ефекта от това, избягвайте храни, които усилват производството на сополи - прясно мляко, сирене, кисело мляко, сладолед. Това ще се отрази и на вкусовите усещания, тъй като в задната част на гърлото има проход към обонятелните клетки в носа. Ако този проход е запушен от слуз, човек не усеща вкуса на храната.

4. Някои вещества "удрят" в носа

Избягвайте вещества, които могат да увредят обонянието. Такива са някои медикаменти за настинка, както и капките за нос. Пушенето е убиец на обонянието. Алкохолът също го уврежда и то се влошава с повишаване на изпитото количество. Така че пийте с мяра.

5. Приемайте цинк и витамин В12

Хипосмията (медицински термин за увредено обоняние) често се свързва с недостиг на цинк в организма, както и на витамин В12 при вегетарианците. За да изострите обонянието си, яжте богати на цинк храни - стриди, слънчогледово семе, ядки, или приемайте всекидневно хранителни добавки с мултивитамини, които съдържат поне по 7 мг цинк.

6. Спортувайте

Проучвания са доказали, че обонянието се изостря след тренировки и физически усилия.

7. Използвайте овлажнители

Овлажняването на въздуха, който дишате, пивишава влажността и в носната кухина, което подобрява обонянието.

8. Стойте далеч от кофи за боклук

Продължителното излагане на смрадня влошава обонянието.

9. Подушвайте хранителните стоки

Когато пазарувате храни, подбирайте тези, които миришат най-приятно, тъй като тъкмо тях тялото ви желае най-много. Например избирате ръжен хляб и се чудите кое сирене би му подхождало най-много. Първо подушете хляба, а след това различните сирена едно след друго и ще определите опитмалната комбинация от миризми.

Дори когато помирисвате лекарство или сироп с витамини, миризмата повлиява избора им. Ако спортувате, при семейното пазаруване ще забележите, че налитате на едни и същи храни. Например, семейства, които тичат, имат различни вкусове от семействата, които вдигат тежести във фитнеса.