Мъжът с първия в света присаден пенис вече пълноценно си служи с него във всяко отношение, съобщи лекарският екип в Южна Африка, извършил операцията. Тя бе първото в света успешно присаждане на мъжки полов орган на тогава 21-годишен младеж, загубил своя след ритуално обрязване.

И преди хирурзи са правили такива операции, но тази бе първата, при която присаденият орган се доказа като напълно годен и функционален - и уринарно, и репродуктивно.

9-часовата операция бе извършена от екипа на д-р Андре ван дер Мерве в болницата "Тигерберг" в Кейптаун през декември 2015 г. 3 месеца по-късно от съобщение на университета "Щеленбош" стана ясно, че пациентът е започнал да си служи с новия си орган. Сега се уточнява, че той си е възвърнал всичките му функции. И тогава, и сега името на мъжа не се споменава в съобщенията, нито се правят по-детайлни уточнения.

"Планирахме пълното възстановяване да отнеме 2-3 години. Бяхме изненадани, че то започна толкова бързо. Сега със задоволство обявяваме, че то е цялостно", каза д-р Ван дер Мерве.

Младият мъж е бил наранен при обрязване и е имало опасност за живота му. Наложило се пенисът му да бъде ампутиран. В Южна Африка това се случва често, тъй като около 200 мъже годишно се подлагат на ритуално обрязване. Според д-р Ван дер Мерве загубата на толкова важен орган често води до психически срив и самоубийство.

Технически операцията не бе сложна, разказа той. При нея под микроскоп се свързват нервите и кръвоносните съдове на пениса. Възстановителният период обаче бе дълъг и труден.

Първото присаждане на пенис е извършено в Китай на 44-годишен мъж, който отказал да обясни как е загубил органа си. Операцията била успешна, но по-късно мъжът поискал новият му пенис да бъде махнат, защото съпругата му твърдо настоявала на това.

Според репортаж на Скай нюз успехът на екипа в Южна Африка отваря перспективата за в бъдеще да се присаждат пениси на мъже, които са изгубили своите поради рак или в катастрофи. Присаждането става и дългосрочно решение при тежките случаи на еректилна дисфункция.