Храната за домашни любимци е екологична катастрофа - решение ли са веган питомници?

Една четвърт от месната индустрия се занимава с производство на лакомства за котки и кучета.

Все по-голяма популярност по света набира тенденцията хората да купуват висококачествено месо за животните си, поради което храната за домашни любимци се оценява като огромен фактор във вредното въздействие върху околната среда от гледна точка на използването на земя, вода, изкопаеми горива, пестициди. Иновативният тренд се оценява като голяма стъпка назад от екологична гледна точка. Дошло ли е времето да променим това, с което храним домашните си любимци?

Именно неизличимият въглероден отпечатък, който производството оставя, е това, с което зоомикробиоложката Холи Ганц се бори. Така през юли в САЩ бе пуснат вегетариански продукт за домашни любимци под марката Wild Earth. Първото, което кучетата можеха да изпробват, беше

лакомство, направено от

древноазиатска плесен,

известна като коджи

За основата на коджи се използват варен ориз, соя или друг вид зърнен продукт, към които се добавя ферментационна бактерия, пише в. “Гардиън”. “Надяваме се, че тази плесен ще подкрепи бактериите, които се борят с възпаленията и поддържат здравословно храносмилане и хранене”, казва микробиоложката.

На въпрос как изглежда бъдещето на храната за домашни любимци, изпълнителният директор на Wild Earth Райън Бетенкур отговаря само “Мащабно!”. През 2017 г. световният пазар на храни за домашни любимци се оценяваше на $ 94 млрд., като се предвижда той да нарасне още повече с отварянето на нови пазари. Лакомствата за кучета Wild Earth (вляво) са създадени, след като учени на компанията отглеждат стотици щамове на коджи, докато намерят най-устойчивите.

Лакомствата за кучета Wild Earth (вляво) са създадени, след като учени на компанията отглеждат стотици щамове на коджи, докато намерят най-устойчивите.

В Китай, където, да имаш домашни любимци, е рядкост, пазарът нарасна със 100% през миналата година. “Ако Китай следва тенденциите, ще видим още стотици милиони домашни любимци”, казва Бетенкур. Той смята, че засега домашните любимци могат да се хранят здравословно с неговия протеин коджи. В дългосрочен план компанията работи върху месо, отглеждано в лаборатории, култивирайки месни клетки, което

няма да изискват отглеждане

или убиване на животни

Фирмата вече е създала прототип на мише месо за котки, което според него много бързо ще победи на пазара лабораторното месо за хора, тъй като има далеч по-малко бюрокрация за съобразяване. Ще трябва обаче да почакаме, преди технологията да се развие в достатъчен капацитет.

Междувременно могат ли екокотките и кучета да оцелеят на веган диета? “Котките са безпощадни хищници”, казва Ганц, което означава, че много от хранителните им нужди трябва да бъдат покрити от месо. “Кучетата обаче често се хранят с всякакви неща и имат амилазни гени, така че да могат да усвояват нишесте”, обяснява експертката. Но дори и за кучета вегетарианска или веган диета е много трудна за разработване, казва Ганц.

“Теоретично можете да храните кучето с вегетарианска храна, но това не е нещо, което ще направите лесно и определено трябва да се посъветвате с диетолог. Много от

необходимите за котките

вещества се намират в

животинските протеини

Може да има достатъчно от тях в тези гъбички, но бих искал да видя доказателства”, коментира президентът на Британската ветеринарна асоциация Гудрън Равец.

Шефът на Wild Earth описва коджи като здравословна и необработена храна с високо съдържание на аминокиселини и 10% повече протеин, отколкото бихте очаквали да намерите в сочна пържола. “Трябваше да добавим няколко съставки, точно както всяка компания, занимаваща се с обработване на месни протеини, за да се уверим, че в продукта ни се съдържат достатъчно витамини и минерали. Храната трябва да е достатъчно питателна, за да се поддържа здравето на животното. След продължителни опити открихме, че нашият протеин е лесно смилаем от кучетата”, разказва Райън Бетенкур.

И докато храната за домашни любимци обикновено се тества от животни в лаборатории, то Wild Earth използва хуманен процес, при който кучетата, чиито собственици доброволно са се съгласили, опитват лакомствата вкъщи. Той е убеден, че скоро на пазара ще се появи здравословна екохрана и за котки.

Редица офиси в Токио поощряват служителите си да водят котките си на работното място, за да се хранят заедно и да намалят нивото на стрес.
Редица офиси в Токио поощряват служителите си да водят котките си на работното място, за да се хранят заедно и да намалят нивото на стрес.
“Котките наистина се нуждаят от аминокиселините карнитин и таурин в храната си. Те са важни за зрението, сърцето и имунната система. Липсата им може да доведе до всякакви проблеми”, коментира президентът на Британската ветеринарна асоциация. “Смятаме, че можем сравнително лесно да храним любимеца си чрез добавяне на коджи, но котките са придирчиви, така че трябва да сте сигурни, че наистина харесват храната си”, добавя експертът.

Докато Wild Earth залага на коджи, друга фирма Chipper Pet прави кучешка храна с друг вид устойчив източник на животински протеин - насекоми. Докато хранителната индустрия среща проблеми да ги направи привлекателни за западните общества, то кучетата нямат проблеми да ги хапват. Ветеринари също потвърждават, че насекомите са чудесни за кучета, тъй като с техния прием животното получава различна комбинация от аминокиселини. Лакомствата на Chipper Pet варират, като

продуктите им се предлагат

с вкус на фъстъци,

тиква или щурци

под логото “Пестете вода. Защитете земята. Включете се”. Щурците може да служат и като основно ястие с високо съдържание на желязо и омега-3 масла и витамин В12, което ги прави подходяща ежедневна храна.

Предизвикателството пред разработчиците на иновативните продукти е да убедят собствениците на домашни любимци, че животните ще ги харесат. Има и проблем с доставките на суровина, докато производителите на годни за консумация насекоми не увеличат мащаба на работата си.

Междувременно трендът за хранене на котките и кучетата с премиум, натурални, био и човешки храни, е във възход. Все повече собственици купуват за любимците си специални котешки колбаси и готвят ястия специално за своите домашни любимци. “Колежка от фирмата казва, че моите кучета ядат по-добре от децата ѝ, но аз нямам деца, така че те са моите деца”, казва микробиоложката Ганц и допълва, че все по-голям брой компании предлагат домашно приготвена храна за домашни любимци. Съществува и нова тенденция за кучешка храна без зърнени култури, която обаче според ветеринари няма особени ползи за животните. Тя дори води до негативен ефект - създава се още една причина производството на месо да се увеличава.

Най-често срещаният проблем при храненето на домашните любимци все пак остава не това какво им даваме, а колко. За да се избегне наднормено тегло, експерти препоръчват, когато награждаваме питомеца си, да не прибягваме веднага към сухата храна или лакомствата, дори и той да го очаква. Вместо това можем да поощрим правилното поведение с любимата игра, извеждане на разходка или ласки.