Лимонът влиза едва ли не във всяка рецепта в интернет. То не е лимонова вода, лимонада, чай с лимон, сок от лимон и какво ли не още. Трябва да си сляп, за да останеш в неведение за колосалните ползи за здравето от този цитрусов плод.

Но ако само изцеждаш сока на лимона, се лишаваш от толкова много от най-ценните му съставки, че все едно изхвърляш 3/4 от него. По-добре да го беше замразил!

Храни и лекува

Освен за вкус в гастрономията лимонът се използва отдавна и като лекарство в медицината. Вече е доказано, че той:

- предпазва от рак и го лекува

- понижава холестерола

- бори се с възпаленията

- убива вредни бактерии

- регулира кръвното налягане

- преборва депресията и стреса

- прочиства бъбреците и черния дроб

С какви оръжия побеждава рака

Проучване на Тексаския университет от 2016 г. показа, че група специфични за лимона вещества, наречени лимоноиди, предотвратяват рака на гърдата, стимулиран от естроген. Но не само те - кумарините в лимона спират процеса на израждане на клетките.

Лимоните са богати и на полифеноли, за които вече са установени около 100 различни механизма на въздействие върху раковите клетки и на първо място ефекта им на антиоксиданти.

Но освен че предпазват от рак, лимоноидите принуждават раковите клетки да се самоунищожат. Този ефект се постига за по-малко от 12 часа и за него са нужни толкова лимоноиди, колкото има в 1 чаша лимонов сок.

Вече е установено и че лимонът подпомага лечението на рака на устата, на гърдата, на стомаха и на дебелото черво, както и на детските видове рак.

Как да изцедим всичко от него

В кората на лимона има 5 до 10 пъти повече витамини, отколкото в сока. Защо ги изхвърляте?, пита реторично д-р Мерилин Гренвил, експерт по женското здраве. Според нея да се ядат корите на плодовете, не само на лимона, носи големи ползи за здравето. "Повечето антиоксиданти са в кората или в ципата, а не в меката вътрешна част", обясни тя по Би Би Си. И изброи какво съдържат кората и семките на лимона: флавони, флаваноли, фенолови киселини, фибри, лимоноиди, каротеноиди, кумарини, фурокумарини, полиметоксифлавони. Заради тях лимонът трябва да се приема във вид на смути, препоръча д-р Гренвил.

Но и смутито при цитрусите не е идеалният вариант. Има още по-добър - замразяване. При него хем изяждаш целия лимон, хем не се чумериш от киселия му вкус.

Първо лимонът се измива и дезинфекцира с малко ябълков оцет. После се изплаква от оцета и се подсушава. Слага се във фризера за през нощта. Щом стане корав, се настъргва на ситно всичко - кора, пулпа, семки. Слага се за вкус в ястия, супи, салати, сладоледи, кисело мляко и пр. По малко в чая и по много в печените сладкиши. Останалото се държи във фризера.