Проф. Христо Мермерски е посветил 60 години от живота си на лечението чрез хранене. Казва, че най-полезното лекарство, но и най-голямата отрова за човек е храната. Той обяснява защо сме сред първите най-дебели нации в света, как ни помага медът и орехите, и как да свалим високо кръвно с лесна рецепта.

Проф. Мермерски, излезе класация на дебелите нации, според която българите сме сред първите места, защо?

Българинът няма мярка - сяда вечер на банкет, изяжда една салата и я полива с ракия. После му слагат ордьовър със салами, саздърми, които са ужасни. После супа, второто ядене с вино. Десерт, плодове и ако се сетят още нещо друго. Това е първият етап на преждевременната смърт. Инсултът, инфарктът, атеросклерозата са все болести главно на неправилно хранене.

Как храната ни цери и разболява?

Счупи черупката на един орех. Ще видиш, че прилича на мозъка на човека. Това не е случайно, защото след лимона и меда орехът е уникален с две неща. Той възстановява клетките на мозъка и запазва паметта на човека. Затова препоръчвам и на по-възрастните, и на младите, да смелят 30-50 г орехи, да прибавят хубав мед и се получава една великолепна питка.

Докато в луканката, саздърмата или саламите, които се ядат има толкова сол, че съдържанието й надвишава 5-10 пъти количеството, което е необходимо на организма. За да запазят свежестта и цвета на луканката и да не се разваля, й слагат нитрати. Те преминават в нетрозамини, които са канцерогенни и опасни за черния дроб, за пикочния мехур и т.н. В училищните лафки продават храни – отрови. Затова се смъкват годините на инфарктно болните.

При неправилно хранене получаваш диабет, увреждат се бъбреците, черния дроб, сърцето, разболяваш се от подагра. Всички лекари се кълнат в Хипократовата клетва, а основната мисъл на Хипократ е: „Нашата храна трябва да бъде нашето лекарство и нашето лекарство, трябва да бъде нашата храна“. В същото време в България те не изучават лечебните свойства на храната.

Кои храни ни лекуват и останалата част на текста четете тук