Колкото по-свеж и пресен е един плод, толкова по-желан и харесван е, нали така? Това важи особено за бананите. Ако по тях се появят кафяви петна, те вече са презрели и омекнали. Бананът с кафяви петна се смята за развален или на ръба да се развали. Затова повечето хора избягват да купуват такива банани, използват ги само за печива или направо ги изхвърлят.

Тъкмо бананите с кафяви петна обаче се оказват много по-полезни за имунната система на човека, а ново изследване откри и че помагат да бъде преборен ракът. Според статия в списанието "Фуд сайънс енд текнолоджикъл рисърч" презрелите банани активират в организма т.нар. фактор на туморната некроза. Това е вещество, отделяно от левкоцитите. То предизвиква процес, при който туморните клетки биват селективно убивани.

Бананите узряват по малко по-различен начин от повечето други плодове. Те се берат неузрели и кората им е зелена. Процесът на зреенето започва едва след беритбата. При него те стават по-сладки и по-меки. Причината са аминокиселините в плода, които след откъсването се превръщат в етиленов газ. Точно поради същата причина авокадото узрява по-бързо, ако се държи в хартиен плик.

При узряването съдържанието на захар в банана нараства драстично - от 0% до около 80%. Колкото повече са кафявите петна по кората на банана, толкова повече натурална захар съдържа той. В съчетание с изобилието на калий тя прави банана най-ценна храна при силна физическа умора.

Бананите могат да се ядат и отделно, но ако са презрели, с тях се подслаждат идеално киселото мляко и кашите от овесени ядки.