Може ли волята да се калява? Чрез множество тестове учените са достигнали до заключението, че силната воля не е просто човешка добродетел. Тя е нещо като мускул - уморява се при пресилване и има нужда от подхранване и почивка, за да се възстанови.

А щом е мускул, волята укрепва чрез тренинг. Упражненията за това са трудни в началото. Но с времето човек започва да устоява на изкушенията и се придържа към дългосрочните си цели.

Ето 10 упражнения за воля, които няма нужда да изпълнявате наведнъж. Да се тренира волята, е като да се тренира за маратон - никой не се хвърля да пробяга 42 км наведнъж. Като за начало изберете само едно от 10-те упражнения и го добавете към всекидневните си занимания.

1. 10 минути медитация

Това упражнение дава най-бърз ефект върху волята от всички в списъка. Медитацията тренира мозъка да се фокусира и да спре да блуждае. Само след 2-3 дни медитиране по 10 минути мозъкът става по-съсредоточен и изпитва по-малък стрес.

2. Изправяйте се

При един тест учени са накарали доброволци да внимават в каква поза застават в продължение на 2 седмици. Щом усетят, че тя се изкривява, да се изправят.

Като за начало всеки път изправяйте гръбнака си, когато усетите, че сте се привели над бюрото или вкъщи. Просто е, но се иска тъкмо воля, за да седиш с изправен гръбнак.

3. Записвайте си изяденото

Същото проучване установява, че ако човек си отбелязва какво яде, ще засили волята си. Почти никой не го прави, така че се иска воля да следиш изяденото в продължение на 2 седмици. Това те прави по-силен пред изкушенията.

4. Използвай другата ръка

Освен корекция на позата много ефикасно коригиращо действие е да си служите с другата ръка. Мозъкът е така "окабелен" с нерви, че едната ръка доминира и извършва повечето обичайни дейности. Ето защо се иска воля, за да извършите някоя привична дейност с другата ръка.

Като за начало нека да е само една дейност за не повече от час. Ако превишите времето, ще претоварите ненужно мускула на своята воля.

5. Поправяйте грешките на езика

При друг тест учените карат участниците да коригират изказа си. Това включва не само да се въздържат от ругатни, но и да казват "здравей", а не "здрасти", "хайде", а не "айде" или "аре" и т.н. Тук пак волята се намесва срещу инстикта. Все едно е как коригирате речта си, важното е да постигнете трайна промяна на речевите си навици.

Като за начало, изберете си кои изрази да промените. Например в продължение на 2 седмици се старайте да ги изговаряте цели, без контракции. Артикулирайте отчетливо "Добро утро", а не "Добрутро", "Ще се върна", а не "Шсе върна" и пр., докато сте на работното място.

6. Поставяйте си срокове

От ученическите години помните как не ви е стигало времето на контролно. Но като изключите разсейващите фактор, сте се справяли отлично. На същия принцип учените стигат до извода, че чрез самоналагане на крайни срокове за всяка работа волята се калява.

Като за начало изберете нещо от списъка със задачи за деня, което най-вероятно бихте отложили за друг ден. Поставете си срок да го свършите и се погрижете да го спазите. Участници в тест са правили това 2 седмици и не само са свършили разни дълго отлагани неща, но и са подобрили режима си на хранене и са се движили повече.

7. Следете харчовете си

Също както човек не си записва какво яде, той не следи и как харчи. Дори да не започнете да пестите, ще е тренировка за волята просто да следите къде и за какво отиват парите ви. С времето ще забележите, че се въздържате от ненужни разходи например за сладки неща.

8. Стискайте нещо с длан

Ще калите волята си, като стискате с длан нещо до изнемога. Ако сте го правили преди с гумена топка, знаете, че ръката започва да боли под лакътя. Тогава се иска воля да продължиш да стискаш. Правете го и с двете длани. Така ще станете по-упорити и при други трудни дейности.

9. Носете си нещо изкушаващо

За да повишите способността си да казвате "не", носете със себе си нещо, което ви изкушава. Например любимо лакомство. С тест е установено, че тези, които се удържат да не го изядат, са по-твърди и пред други изкушения в живота.

10. Внимавайте за автоматичните си решения

Последното упражнение изисква просто да обмисляте малките решения, които вземате. Човек понякога действа машинално.

Като за начало, щом се уловите в машинално действие, се запитайте защо го правите. Може да е например защо ядете кисело мляко, а не яйце на закуска или пък защо сипвате в кафето си тъкмо 2 лъжички захар. Така всеки път ще подобрявате самоконтрола си.