Пари за профилактика спестяват 10 пъти по-големи разходи за лечение

Приложенията за запознанства скъсяват времето на партньорите от първата среща до първия секс. Така възможността да се хване полово предавана болест расте. Статистиките в отделните държави за разпространението на венерически заболявания стават все по-притеснителни.

В основата на зачестилите случаи обаче остават липсата на тестване, ниското образование и

нежеланието да

се използват

презервативи Приложения дори имат функция за напомняне на потребителите да се изследват за ХИВ.

“През последните години с повсеместното навлизане на социалните мрежи в ежедневието, улесняването на контакта между хората и по-бързото полово узряване на младите доведоха до по-ранното започване на полов живот”. Това коментира пред “24 часа” д-р Весел Кантарджиев, началник на Клиниката по дерматология във ВМА.

През летния сезон се повишава броят на бактериалните (гонорея, хламидиаза и микоплазма генитариум) и вирусни полово предавани инфекции (хепатит В, HPV, генитален херпес), предупреждава специалистът.

Поради това било задължително да се обръща по-голямо внимание на полово предаваните болести. Това е периодът на ваканциите, отпуските, на запознанствата сред младежите, на флиртовете. Тогава са половите контакти с нови партньори.

Безспорно, казва Кантарджиев, най-опасен е хепатит В, също и хламидиазата и гонореята, тъй като в повечето случаи протичането им било безсимптомно и води до тежки усложнения като стерилитет при жените.

Кантарджиев отбелязва, че полово предаваните болести са много разнообразни и често остават незабелязани. Задължително било обаче при поставена диагноза да се лекуват и двамата партньори. “В нашата практика не сме срещали случай, при който единият партньор да знае диагнозата си и да я крие от другия”, казва той.

През последните години се наблюдава спад на полово предаваните инфекции, причинени от бактерии. Причините за това били няколко. На първо място е

засиленото

изписване на

антибиотици

заради инфекции на горните и долните дихателни пътища през зимата и срещу болести, предавани от кърлежи през лятото. Кантарджиев отчита, че с периодичното провеждане на информационни кампании за профилактика на ХИВ и хепатит С, осведомеността сред населението се повишава. С това и използването на предпазни средства като презервативите. От друга страна обаче, имало повишение на полово предаваните болести като човешки херпес вирус и човешки папилома вирус. Причините били, че те се предават с контакт на кожа с кожа, а презервативите не предоставяли достатъчно ефективна защита. Д-р Кантарджиев обаче е категоричен - необходима е профилактика и посещение на специалист на всеки шест месеца за рак на шийката на матката.

“Ще завърша със старата максима - един лев за профилактика спестява 10 лв. за лечение”, казва лекарят.