Всеки има киселини, но малцина знаят какво е това. Случва се, когато пръстеновидният мускул, наречен свинктер на хранопровода, не е затворен добре или се отваря често. Тогава солна киселина от стомаха се качва нагоре по хранопровода. Усеща се парене и горчив и кисел вкус в устата. Ето още основни факти за киселините:

1. Масово явление

Това всъщност е болест, която на български се съкращава като ГЕРБ. Имат я около 1/5 от хората у нас. Възрастта и начинът на живот играят роля за нея, но само донякъде. Тя е повсеместна.

2. Два вида парене

Киселините се проявяват по два начина - с парене в гърдите и с парене в гърлото. Във втория случай има и хронична кашлица, човек хрипти, за да си прочисти гърлото, то е възпалено и има постоянно усещане, че е подуто.

3. Може да е сериозно

Ако не се лекуват, киселините може да имат сериозни последици. Възпалените бели дробове, гърло, гласни струни и хранопровод водят до язви, задух, пневмонии и дори до рак на хранопровода.

4. Храната играе роля

Киселинните храни допринасят за проблема, както и шоколад, кафе, алкохол, мента, чесън и лук. Киселинни са подсладените безалкохолни, бутилираният студен чай, белите вина, цитрусите, доматите и боровинките.

5. Готвенето играе роля

Киселинните храни са полезни, затова трябва да се готвят по начин, който да неутрализира киселинността им. Боровинките например се правят на смути с малко кокосово масло.

6. Диагнозата е лесна

Ако имате киселини два и повече пъти седмично - прегледайте се. Има два начина да се постави диагноза. Оглеждане на хранопровода с маркуч, който завършва с миникамера. Вкарва се през носа и няма нужда от упояване. Ендоскопия - с маркуч през устата се оглеждат храноровод, стомах и дванадесетопръстник. Прави се с упойка. Едновременно чрез маркуча се взема пробя от стомашния сок, която се изследва.