Какво представлява хроничната венозна болест, известна като разширени вени, обяснява д-р Елена Горанова, дм. Тя е експерт по съдова хирургия с над 30-годишен опит. Съавтор е на българските “Препоръки за лечение на хроничната венозна болест” и на европейското “Ръководство за склеротерапия”.

- Д-р Горанова, каква болест е разширените вени?

- При нея има прекомерно удължаване, разширение и нагъване на венозната стена. Постепенно те загубват своята еластичност и се деформират. Забавя се скоростта на кръвния ток в тях и се повишава вътревенозното налягане.

- Как протича този процес?

- Кръвта във вените се оттича в посока към сърцето под действието на мускулите на краката. При ходене те се съкращават, притискат вените и изтласкват кръвта нагоре. Този процес допълнително е подпомогнат от дишането. Клапите - структури, намиращи се във вените, спомагат да се спазва правилната посока. Когато тя са променени, настъпва застой на кръвта в краката, повишава се налягането във вените и те се раздуват и разширяват. Постепенно клапите се разрушават, венозната стена пропуска повече течности и кръв в подкожието.

- Кои са симптомите?

- Най-често тежест, умора и парене, мравучкане. Те се проявяват предимно вечер, в края на работния ден. Характерни са за хора, чиито професии налагат да работят прави с часове. При мен често идват стоматолози, учители, фризьорки, които са забелязали, че след работа краката им се променят. Заседналият начин на живот допринася за проява на болестта. Появата на отоци около глезените и нощни болезнени крампи в мускулите има при обездвижени хора или тези, които работят дълго време седнали. Първите симптоми - тежест в краката, леки отоци или сърбеж по кожата, остават извън вниманието. Спецификата им, отличаваща се с преходни оплаквания, нагънати вени, които скриваме под дрехите, води до неглижиране на проблема.

- Кой страда най-често от тази болест?

- Хроничната венозна болест (ХВБ) е сред най-честите в развитите страни. Урбанизацията и натоварването при работа на крак, характерно за преобладаваща част от професиите, през годините доведоха до значителен ръст на ХВБ. Днес от нея страдат над 30% от възрастното население в Европа. Според последните проучвания в България са 38%. При жените е 3 пъти по-честа. Бременността и раждането допринасят за това. Контактът с лекар обикновено се осъществява едва когато са налице симптомите на напредналата фаза, а именно - значителни отоци на краката, силни крампи, по-късно - трофични кожни промени, варикозни язви и свързаните с тях усложнения.

- Опасна ли е болестта?

- Хронична е. Характеризира се с бавно, прогресиращо развитие. В началните стадии лесно се помага. В напредналите, когато усложненията са налице, е нужно продължително лечение с упоритото съдействие на страдащите. Тромбофлебитите са най-честото усложнение на повърхностните разширени вени.

- Как могат да се предпазят хората?

- Профилактиката е правилният начин на живот! Препоръчвам много движение и умерен спорт.

- Какво е лечението?

- Комплексно и продължително. Включва промяна в начина на живот и прием на подходящите лекарства.

Медикаментозното е с препарати, които тонизират и укрепват венозната стена, намаляват нейната пропускливост и ограничават отоците. Проверявайте дали те са регистрирани като лекарствени продукти. Не препоръчвам добавките.