Растителните храни са полезни за сърцето и кръвоносната система, защото не наслояват мазнини по артериите, стеснявайки диаметъра им с последващо високо кръвно и опасните последици от него.

Но някои растения са особено подходящи за профилактика на високия холестeрол, казва екип от университета в Торонто. Той е проверил този ефект при 4 групи храни които пречат на складирането на холестерол. Той представлява комплекс от стероид и алкохол и е жизненоважен за организма, но когато неговата “лоша” разновидност - липопротеините с ниска плътност, е

в прекомерни количества,

става опасен

Доказа се, че не ограничаването на определени храни, а наследствеността има основна роля. 80-85% от холестерола се произвежда от тялото, а само оставащата част постъпва с храната. Затова при генно предразположение за свръхпродукция е важно хем да се ограничат богатите на холестерол храни, хем да се ядат такива, които съдействат за извеждане на липопротеините с ниска плътност от тялото. А това са

храни, които са достъпни

и в най-бедната държава

Ако се степенуват по критерий “вкусно”, първи са ядките. Фаворит са орехите и бадемите, но могат да се заменят с местни видове: фъстъци, лешници, кайсиеви ядки и др. Една шепа от тях сваля с 5% лошия холестерол, а мазнините им са от най-полезните за сърцето.

Добре е всеки ден да се ядат и бобови култури - фасул, грах, леща, нахут, соя и продукти от нея като тофу и соево мляко. Порция такова ястие или чаша напитка изважда още 5-6% от лошия вид липопротеини.

Следват храни, богати на разтворими фибри - разнородна група, в която базовият продукт е овесът и всички храни, в които е вложен щедро. В групата са още ечемикът, патладжаните, ягодите, гроздето, боровинките, ябълките, цитрусите. Техните фибри “арестуват”, т.е. свързват холестерола и го извеждат от тялото, преди да премине в кръвта, където би бил опасен.

Мазните риби и растителните масла с омега-3 мазнини са четвъртата група. Те помагат по два начина - омега-3 намаляват пряко триглицеридите в кръвта, а косвеният ефект е, че рибата замества месото, което съдържа повече от вредния вид животински мазнини.