Отделението по трансфузионна хематология при МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново спешно се нуждае от кръводарители с кръвна група А, съобщиха от здравното заведение.

В няколко поредни дни се налага осигуряването на кръв и кръвни продукти за пациенти в областния стационар и КОЦ във Велико Търново предимно от тази група. В един от случаите се е наложило многократно кръвопреливане на кръв от група А, а лечението на пациента продължава и запасите са драстично намалени.

Д-р Витанова и лекуващите лекари на пациента апелират добри хора да помогнат.

ОТХ очаква кръводарители всеки работен ден от 8:00 до 13:00 часа.

Пациенти, за чието лечение и поддържаща терапия се налага кръвопреливането, дори и сами да осигурят дарители, не биха могли да издирят конкретно такива с кръвна група А. Затова в такива случаи е важен принципът на солидарността и за да се попълнят запасите от липсващата кръвна група се разчита на помощ и съпричастност от всеки, чието здравословно състояние и възраст позволява да дари кръв.

Няма да бъдат върнати и кръводарители с други кръвни групи, защото необходимост от кръв и кръвни продукти винаги има.

От кръвцентъра във Велико Търново напомнят, че минималния срок между две кръводарявания е поне 60 дни. Кръводарителите трябва да са здрави /да не приемат медикаменти/, на възраст от 18 до 60 години, хапнали и отпочинали, и да представят документ за самоличност. Дарителите получават подкрепителна закуска и имат право на 2 дни платен служебен отпуск.