Кои части на

глухарчето

може да се използват

за укрепване

на здравето,

пита В. А. от Сатовча.

“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословния живот.

Може да ги задавате на тел. 942 25 62 и чрез имейл [email protected]

Съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели.

Не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение - за това всеки трябва да се консултира с личния си лекар или медик със специалност.

На въпроса за глухарчето отговаря д-р Татяна Мороховец: Лаконичният отговор е: всички части на растението са полезни. Вероятно това е причината да се използват широко от народите по света за лек и на трапезата.
Приложение намират
цветовете, стъблата,
листата и корените
- хората са установили, че по различен начин те могат да им бъдат добри помощници за полезно хранене, профилактика на различни болести и спомагащи терапии. За това има и чисто практическо обяснение - всички части на глухарчето са леснодостъпни.
За целия вегетативен период в растението се натрупват много полезни вещества. Голяма част от градското население обаче третира глухарчето като бурен в парка или междублоковото пространство. Обяснението е не толкова, че урбанизираният българин не знае колко е полезно растението, а защото не може да го използва пълноценно поради страхове от замърсявания на въздуха и почвите в градските терени, както и несъбирането на кучешките фекалии.
Сред веществата, които са застъпени в по-голямо количество, си заслужава да изброим
инулина - вид
разтворими фибри,
органичните киселини,
флавоноидите
От тях най-малко познат за хората е инулинът - природен полизахарид, който понижава кръвната захар, действа укрепващо и детоксикиращо.
Глухарчето, наричано в някои райони на страната и жълтурче, съдържа и много минерали, сред които се открояват като процентно съдържание желязото, калцият, медта, кобалтът, фосфорът, магнезият.
Богато е на бета-каротин - природен антиоксидант и имуностимулатор, прекурсор (изходно вещество) за образуване на витамин А. Растението съдържа отлични количества и от важния витамин К и от витамините от група В.
Като източник на
витамин А глухарчето
отстъпва само на
рибеното масло и
говеждия черен дроб
Това вещество има водеща роля за доброто зрение, участва във възстановителните процеси в организма, има важна роля за здравето на кожата. Има подчертано ползотворно участие в укрепването на стените на кръвоносните съдове и за съединителната тъкан като цяло.
Както повечето растения, пролетното жълтурче е богато на фибри. Но има и много добро съдържание на белтъчини - в 100 грама глухарче се съдържат близо 3 грама протеин.
Специфични
горчиви съединения
в глухарчето го
правят подходящо
за приложение
при гастрити с
понижена киселинност,
действа жлъчегонно и
пикочогонно, подобрява
храносмилането
Народната медицина го препоръчва също и при бронхити и като имуностимулиращо средство. Има данни, че подобрява състоянието на кожата при акне и различни обриви. Повлиява благоприятно съня и настроението.
Ето и примери за най-честото използване на различните части на растението с греещи цветове.
Корените
Използват се като подпомагащи контрола на глюкозата в кръвта при захарен диабет, като леко разхлабващо средство, при стомашно-чревни проблеми, за подобряване на храносмилането.
Най-доброто време да се запасите с корени е ранната пролет или есента. След изкопаването измийте, подсушете и нарежете. Разполовете надлъжно дебелите части. Оставете няколко дни да съхнат на проветриво място на сянка и досушете във фурна на 40 градуса. Правилно изсушените корени трябва да се чупят лесно.
Цветовете
За външно приложение в народната медицина често се използва спиртна настойка от цветовете. Напълнете половинлитров буркан с 2/3 цветове и долейте с ракия или водка. Оставете да престои 14 дни на тъмно. След прецеждане е готова за употреба.
От цветовете се приготвя вкусно желе (дресинг). 500 цветчета без дръжките и зелените чашелистчета се измиват, подсушават се и се заливат с 6 чаши вода. Добавят се 1,6 кг захар и сокът от 2 лимона и се вари на умерен огън около час. Прецежда се през тензух или голяма цедка и се разлива в предварително затоплени сухи бурканчета, които след затварянето се обръщат за 5 минути “на капак”, за да се запечатат добре без стерилизиране. Желето от глухарче може да се използва не само за подслаждане, а и за палачинки и гофрети, като ароматен и вкусен дресинг за всевъзможни десерти.
Листата
Най-добре да ги събирате в периода до цъфтежа на растението. Използват се пресни или изсушени. Свежите може да сложите в микса от зелени листа за смути. За външно приложение при кожни проблеми народната медицина препоръчва намазване със сок от предварително блендирана и прецедена листна маса.

Може да се употреби и за приготвяне на “студен чай” - по желание с резенчета лимон.

Как да използваме различните части на растението като допълващо средства в основните терапии?
При гастрит
с ниска киселинност за по-добра секреция на стомашен сок сухите корени се смилат в кафемелачка и се приемат по 1-2 чаени лъжички 20 минути преди храна в сух вид. Важно е да се приемат с голямо количество вода. В тази форма коренът от глухарче се препоръчва и при запек и чернодробни заболявания.
Подобен ефект има и употреба под формата на чай. Запарва се 1 супена лъжица от корените в 1 чаша вода и се оставя да престои 1-2 часа. Пие се по 1/2 чаша около 30 минути преди хранене.
Кафе от глухарче
се нарича напитка, приготвена по следния начин: около 1 лъжица смлян на прах корен се запича до златисто, залива се с вода и се вари 4-5 минути.
Мед от глухарче
Смесете в пропорция 1 към 1 прах от корените с пчелен мед. Използва се като обикновен мед или външно като маз при кожни проблеми.