Трансмазнините не се разграждат лесно и се откриват дори при аутопсия на трупове, каза д-р Сотир Марчев по Би Ти Ви тази сутрин.

Затова на етикетите производителите трябва да изписват дали има индустриално произведени трансмазнини, иначе казано хидрогенирани мазнини, предлага кардиологът.

Името хидрогенирани идва от това, че в мазнините има водород (хидроген). Такъв елемент обаче не се намира във фермите и мандрите, а в химическите заводи, обясни д-р Марчев. Така че хидрогенираните мазнини са химически продукт. Те са с удължен срок на годност, тъй като микроорганизмите не могат да ги ядат, защото нямат ензими, които да ги разграждат.

Преди време се е приемало, че и човешкият организъм не може да ги разгражда. Впоследствие науката установява, че може, но те се отлагат по стените на съдовете. Затова предразполагат към увеличаване на лошия холестерол, появата на диабет, инфаркт, сърдечни болести, затлъстяване. "Хората затлъстяват не защото ядат по много, а от това, което ядат. Една от причините са трансмазнините", обясни д-р Марчев.