След повече от 60 години, през които е дарявал от безценната си кръв на всеки 3 седмици, австралиецът Джеймс Харисън извърши последната си дарителска акция, предаде NOVA. 

81-годишният мъж каза, че би продължил, но в Австралия законът забранява дарителството на кръв след 81 годишна възраст, а и лекари са го посъветвали да спре.

Харисън е уникален с това, че кръвта му се съдържат много силни антитела срещу Болестта на Резус (хемолитична болест при новородени). Негова кръвна плазма е преливана на бременни и новородени и е спасила живота на над 2,4 милиона бебета. Едно от спасените е и собствената му дъщеря Трейси.

Заради дарителството Харисън е  известен в Австралия като Човека със златната ръка. На 14-годишна възраст той претърпява тежка операция, в хода на която му преливат 13 литра кръв! Тогава той се зарича да започне да я "връща", след като навърши 18 г. Прави го и още щом се разбира уникалният състав на кръвта му, животът му е застрахован за 1 милион долара.

За тези над 60 г. Харисън е дарил кръв 1173 пъти. За това си благородно постижение Джеймс Харисън е вписан и в Книгата на рекордите Гинес.