Те са ценен източник на антиоксиданти

За богатото съдържание на важни хранителни вещества и лечебните свойства на гъбите се говори от години. Те са една от най-здравословните храни, защото съдържат и много белтъчини, фибри и подобряващи имунната система захари в клетъчните стени, наречени бета-глюкани, както и други биоактивни съединения.

Напоследък обаче учените изтъкват, че гъбите са суперхрана и мощен съюзник срещу деменцията, рака и сърдечните болести. Причината - съдържанието на селен, витамин D, глутатион и ерготионеин. Всички те са известни като антиоксиданти, които могат да намалят оксидативния стрес (високо ниво на свободни радикали в организма - б.р.). Той се смята за основен виновник за болестите на старостта. С времето усвояването на антиоксиданти намалява, затова учените смятат, че консумацията на гъби може да предотврати паркинсон и алцхаймер, казва д-р Робърт Бийлмън, американски специалист по наука за храните пред Си Ен Ен.

Използването на гъбите в медицината се прави от векове, предимно в азиатските култури. Американците са по-скептично настроени към тази концепция, казва проф. Бийлмън. Поради променящите се нагласи на потребителите обаче, които отхвърлят фармацевтичния подход като единствен отговор на изцелението, тази тенденция се променя, допълва той.

“Проучвам хранителната стойност на плесените и гъбите от години. Открихме, че гъбите имат много по-благоприятно влияние върху здравето на човек, отколкото сме смятали преди. Те са

отлични източници на

четири ключови

диетични хранителни

микроелемента, за

които е известно, че

са важни за

запазване на

здравето по време

на стареенето

Това са селен, витамин D, но най-вече глутатион и ерготионеин”, обяснява специалистът по храни.

Ерготионеин или ерго е антиоксидантна аминокиселина, открита през 1909 г. Тя се произвежда в природата главно от плесени и гъби. Хората могат да си я набавят само чрез хранителни източници.

“През 2005 г. професорът по фармакология Дърк Грюндеман откри, че всички бозайници имат способността да правят генетично кодиран транспортер, чрез който бързо да вкарват антиоксиданта ерго в червените кръвни клетки. Чрез тях след това ерготионеинът се разпределя в тялото, като първо се насочва към тъканите, подложени най-много на оксидативен стрес, т.е. на стареене”, обяснява проф. Бийлмън.

Откритието довело до задълбочаване на научните изследвания за влиянието на ерго и ролята му за човешкото здраве.

Така през 2006 г. екип от учени от университета в Пенсилвания начело с проф. Бийлмън открили, че гъбите, годни за консумация, са изключително богати източници на ерго и съдържат най-малко 10 пъти повече от нивото на всеки друг хранителен източник. Те доказали и че гъбите са водещ хранителен източник на основния антиоксидант във всички живи организми - глутатион.

“Никоя друга храна дори не се доближава до гъбите като източник на тези два антиоксиданта”, категоричен е професорът.

В проучването са изследвани 13 вида гъби, а резултатите показали, че

най-високо

съдържание на тези

два антиоксиданта

има в манатарките Количеството им в печурките е малко по-малко, но остава високо спрямо други храни, съдържащи антиоксиданти.

Специалистите допълват, че термичната обработка на гъбите не оказва съществено влияние върху нивата на антиоксидантите в тях.

Сега учените са насочили вниманието си към изследване доколко гъбите могат да предотвратят или биха могли да са част от лечението на невродегенеративни заболявания.

Идеята тръгнала след няколко интригуващи проучвания, проведени сред застаряващото азиатско население. Такова, проведено в Сингапур, показало, че с намаляването на съдържанието на ерго в кръвта нараствали когнитивните увреждания.

Неотдавнашно епидемиологично

проучване, проведено

с над 13 000

възрастни хора в

Япония, показало, че

тези, които ядат

повече гъби, по-рядко

развиват деменция

Друго предимство на гъбите е хранителната им стойност, която е сходна с тази на зеленчуците и затова те винаги присъстват във всички видове диети. Те не съдържат холестерол и глутен, с ниско съдържание на мазнини, захари, натрий и калории са.