Всички банки за съхранение на стволови клетки в България, било то чуждестранни или на местно ниво, на пръв поглед предлагат едни и същи услуги и финансови условия. Изборът на банка за съхранение на стволови клетки все повече започва да затруднява бъларските семейства, затова ние ще се опитаме да дадем яснота и отговори на повечето въпроси, които вълнуват едно младо семейство.

Разговор с Вили Пеева – Административен директор на най-голямата банка за съхранение на стволови клетки и за 2017 г в България - Future Health.

Вили Пеева е административен директор на МЦ „Афродита”, още от създаването му през 2007 г. Под нейно ръководство през 2014-2015 г . МЦ „Афродита” е номиниран от престижната Европейска бизнес асамблея ( Оксфорд), а някои от наградите в България са за най-бързо развиващ се медицински център, най-добра тъканна банка. Вили Пеева е завършила право, владее 5 езика, семейна с двама сина.

Опит и история

Важното при избора на тъканна банка е нейният опит и история. Финансовата стабилност е изключително важна, защото така ще бъдете сигурни, че няма да има проблем при Вашата проба и че тя няма да бъде подложена на риск. В интернет страниците на повечето банки за съхранение на стволови клетки, е публикувана тяхната история от създаването им.

Финансова стабилност

Няколко са факторите, които трябва да бъдат проверени, що се отнася до финансовата стабилност на една банка за съхранение на хемопоетични и мезенхимни стволови клетки. Уверете се, че Вашата проба е застрахована при пагубен изход. Проверете дали компанията е купувана или препродавана от нейните собственици. Важно е от създаването й седалището на регистрация да не бъде периодично променяно.

Акредитации

След като вече сте се спрели на тъканна банка, обърнете внимание на акредитациите и лицензите, които тя притежава. Много семейства омаловажават този фактор, но той е от особено важно значение, за да сте сигурни, че когато Вашата проба Ви бъде нужна, тя ще може да бъде освободена не само за автоложна (собствени стволови клетки), но и за алогенна (стволови клетки от донор) трансплантация. Много банки предприемат преки пътища за получаване на възможно най-много акредитации и лицензи от частни организации, независимо че те не са свързани с фамилното банкиране на стволови клетки. Уверете се, че Вашият избор на банка за съхранение на стволови клетки е правилен, като проверите дали тя е акредитирана и лицензирана от страната, в която се помещават нейните лаборатории. Важно е също да се обърне внимание дали тъканната банка притежава разрешителни от българското правителство и управляващите органи. Изисквайте всички тези акредитации, лицензи, разрешителни. Вие имате това право. В случай, че фирмата не може да Ви ги предостави, бъдете нащрек, че нещо с нея не е както трябва.

Практики за обработка и съхранение

За съжаление има компании, които няма как да се нарекат реални тъканни банки за съхранение на стволови клетки, независимо от външния им вид. Целта им е да привлекат клиенти и да ги заблудят. Един път след като семейството е подписало договор за съхранение на стволови клетки, качеството на предлаганата услуга рязко намалява. В някои фирми, дори не съхраняват проби от хемопоетични (кръвни) и мезенхимни (тъкан) стволови клетки, а действат чрез друга банка – трета страна без дори да Ви осведомят.

Цена и добавена стойност

Всяко едно семейство, което възнамерява да съхрани стволови клетки от новороденото си, трябва да провери финансовите параметри на предлаганата услуга. Дали те покриват целия период на съхранението, има ли годишни такси и данъци. Някои банки изискват цялата сума към датата на успешно съхранение. Не се подлъгвайте по ниската цена на този вид с услуга, защото това е предпоставка, че разходите на тъканната банка също ще бъдат по-ниски, а оттам и качеството и добрите производствени практики за съхранение на стволови клетки.

Future Health има присъствие в наа 75 държави на 6 континента. Тя е носител на короната на Кралица Елизабет за качество в продължение на 5 години. До момента Future Health има върнати годни проби за трансплантация в USA , Европа и Близкия изток. В България от 2014 г. Future Health чрез техния представител МЦ „Афродита” , е абсолютен лидер в избора на българските семейства , които съхраняват стволови клетки.

www.future-health.bg

facebook : Афродита МЦ - Стволови клетки и Ин витро