Бюрата за правостоящи са последната новост в здравословния офис. Те намаляват риска за сърцето и имат принос за отслабването без диета и спорт. 

Модата хората със седящи професии да си вършат работата прави е отзвук от медицинското заключение, че ефектът от седеното е съпоставим с вредата от пушенето. Най-крайните сравнения оприличават стола на замаскиран ковчег.

Нови доказателства за вредата от седенето дава анализ на 46 проучвания в новия брой на Европейския журнал по превантивна кардиология. Заседяването забавя кръвообращението, увеличава риска от затлъстяване, диабет и проблеми с гръбнака. Но тези неблагополучия намаляват, ако човек работи прав. Допълнително предимство е, че без диета и спорт, единствено от усилието на мускулите да поддържат тялото изправено човек губи между 2-3 кг мастна тъкан за 1 г.

Високите бюра само изглеждат като революция в обзавеждането на офиса. Предимствата им са усещани интуитивно от много хора с интелектуални професии. Например Хемингуей е пишел романите си прав. Така са работили много от големите художници. Чърчил и Джеферсън също предпочитали да пишат речите си на крак. Мотивирали се, че така са по-продуктивни. Психолозите изтъкват, че такава поза подтиква към по-ефективно управление на времето.