По цвета на зеленчука се разбира що за храна е той. Именно пигментът издава съдържанието на антиоксиданти. Цвеклото е тъмночервено и се яде сготвено или сурово от хилядолетия заради ползите за здравето, които носи. Те са поне 10:

1. Предпазва от рак

Бетанинът е антиоксидант в цвеклото. Той доказано предпазва от образуване на тумори. На практика медикаментът за химиотерапия адриамицин е синтетичен бетанин.

2. Лекува запек

Цвеклото съдържа доста фибри. С тяхна помощ храната се придвижва през червата, като те освен това почистват повърхността им отвътре, по пътя си навън абсорбират и токсини.

3. Прочиства черния дроб

Бетанинът, беталаинът и пектинът в цвеклото подпомагат чернодробната функция. Те предпазват черния дроб от омазняване, което е първата стъпка към цирозата.

4. Засилва кръвообращението

Нитратите в цвеклото, които са естествени соли, се превръщат в тялото в азотен окис. Той разширява артериите и засилва движението на кръвта в тях. Това сваля кръвното налягане и има предпазващ ефект срещу анемия. Аминокиселината бетанин пречи в кръвта да се натрупва хомоцистеин.

5. Съдържа желязо

При дефицит на желязо в тялото човек чувства безпричинна умора, а в най-лошия случай развива анемия, при която телесните клетки гладуват за кислород. Цвеклото е богато хем на желязо, хем и на витамин С, който помага за усвояването му.

6. Облекчава менструални болки

Фитохимикалите в цвеклото балансират нивата на хормоните и повишават синтеза на естроген.

7. Създава настроение

В цвеклото има триптофан - аминокиселината на доброто настроение и самочувствие.

8. Заздравява мускулите

Цвеклото храни мускулите с желязо, нитрити и магнезий. Ефектът е незабавен след изпиване на чаша пресен сок от червено цвекло.

9. Изглажда кожата

Витамин В9 (фолат) е много важен за кожата. Той я предпазва от меланом и стимулира повторната й пигментация в участъците, поразени от витилиго.

10. Пази от спина бифида

Фолатът в цвеклото е важен за развитието на човешкия зародиш и най-вече за гръбначния стълб на бебето. Яденето на цвекло от бременните е гаранция, че бебето им няма да има вродена спина бифида.