Домашните методи имат повърхностен ефект, но като бонус чистят устата от микроби.

Грижата за зъбите е колкото инвестиция в здравето им и добрия външен вид, толкова и профилактика на заболявания в отдалечени органи и системи, сред които са дори увреждания на сърцето. Когато хигиената в устата куца, в нея се задържат бактерии, натрупва се плака, появяват се кариеси. С напредването на проблема и венците се увреждат - стават входна врата, през която болестотворни микроби навлизат в кръвта и чрез нея стигат до всички органи. Където намерят слабо място, създават проблем.

Един от най-сигурните начини, по които можем да повредим зъбите си, е чрез постоянно похапване на киселинни храни и напитки. Често това е съпроводено и от пожълтяване на зъбите. Промените в цвета може да са леки и да се случват постепенно. Понякога пожълтяването е неизбежно. Зъбите могат да изглеждат по-жълти с напредването на възрастта. Причината е изтъркването на емайла и жълтият дентин - калцифицираната тъкан под външния слой на зъба, става все по-видим. Особено неприятен е ефектът при комбинация с пигментация от храни и напитки.

Кафе, чай, червено вино, плодове, пушене оцветяват зъбите и ден по ден усмивката губи блясък. Същинското избелване обаче не може да се прави толкова често, колкото ни се иска. Затова много хора търсят ефективна и безопасна алтернатива на традиционните медицински практики. Не е възможно да се постигне същият ефект, домашните средства изсветляват само повърхностния слой, за разлика от същинските дентални процедури, но някои средства могат да съдействат за известно намаляване на оцветяването, казва главният асистент в Медицинския университет в София д-р Хриздана Хаджиева.

Важно е да не се използват агресивни начини, които могат да увредят здравето на зъбите.

Основното усилие трябва да е да намалим излагането на основните виновници за оцветяването. Най-елементарното е да изплакваме устата след пигметиращи храни и напитки и да не пушим. Хора, които професионално или по естетически причини държат на ослепителната белота на усмивката, дори кафето си пият със сламка, за да намалят експозицията на оцветителя върху зъбите.

Помощ срещу пожълтяване е яденето на сурови плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода – те разреждат микроорганизмите в устата и пигментните вещества. Яденето на хрупкави плодове и зеленчуци в края на храненето през деня също се препоръчва – то може да увеличи производството на слюнка и по механичен път да улесни отстраняване на залепнали частици храна по зъбите.

Към това различните народи добавят отсети в практиката начини за избелване не зъбите.

Сода за хляб

Най-често в ролята на деликатен абразив влиза наличната във всеки дом сода за хляб - сода бикарбонат. Техниката също е проста – щипка сода се навлажнява с вода и полученото се ползва вместо паста. След почистването устата се изплаква с вода както при миене с традиционните средства. Повечето зъболекари са съгласни, че при внимателно миене може да се ползва сода, стига да не се действа прекалено грубо, което би увредило емайла. В този смисъл отхвърлят практиката содата да се посипва директно върху четката за сухо триене, което увеличава ефекта на шкурка.

При намокряне с вода кристалчетата се разтварят и процедурата става приемлива, но избелващият ефект е скромен, обяснява д-р Хаджиева.

Каолинова глина

(бяла глина)

Има слаба абразивност и високо съдържание на калций, силициев диоксид, цинк и магнезий, поради което се смята за сравнително безопасна за хора с чувствителни зъби. Нанася се върху четката и миенето започва от предните зъби. Така има възможност са се смеси добре със слюнката. Подобна практика е разпространена в по-бедни общества и сред хора, практикуващи крайни форми на естествен живот.

Кислородна вода

Водородният пероксид (прекис), популярен повече като кислородна вода, е доказано антибактериално средство с умерен избелващ ефект. Това го прави най-малко критикуваното от зъболекарите домашно средство за бяла усмивка.

Важно е за жабурене около зъбите да се използва само разредена кислородна вода - концентрацията да не надхвърля 1%, освен това не бива да се очаква смайващ ефект, особено ако човек има фотополимерни пломби, които няма да променят цвета си и ще се хвърлят в очи повече от преди, уточни д-р Хаджиева.

Подправката

куркума

Яркожълто-оранжевата подправка ще оцвети всичко, включително и вашата четка за зъби, но не и зъбите ви, твърдят последователи на природните средства за лечение и красота. Ако ще следвате техния метод, намокряте четката и я поръсвате с малко куркума на прах. Четкате, както обикновено, но вместо да изплакнете, когато сте готови, оставята куркумата да стои около три минути, след което отстранявате и изплакнете с вода. Препоръчва се и по-сложен вариант - с паста от куркума: 2 части куркума на прах, 1 част кокосово масло и 1 част сода за хляб. Смесват се, за да образуват консистенция на паста и се съхраняват на хладно място.

Методът изглежда ултрастранен, но ако някой смята, че му помага, няма проблем да го използва. Със сигурност няма да му навреди,обясни специалистът.

Гаргара с

растително масло

Това е традиционна практика от аюрведа за детоксикация и очистване на тялото, част от което е детоксът в устата. Смята се, че помага за механично отстраняване на налепи от зъбите - оптически ги прави по-бели. Ако може да се очаква някакъв същински ефект, това е профилактика и подпомага на лечението на заболяванията на венците, смята д-р Хаджиева. Сусамовото масло е традиционният избор в аюрведа, но в различни точки на света се използват слънчогледово олио, тиквено олио, зехтин. Напоследък има засилен интерес към жабурене с лесно втечняващото се кокосово масло, за което се изтъква, че съдържа монолаурин - ефективно антимикробно средство. Супена лъжица масло от избрания вид се “премята” около зъбите 10-15 минути, след което се плюе. Съветът е да не гълта - колкото по-дълго е било жабуренето, толкова повече микроорганизми ще е увлякло в себе си. Накрая устата се изплаква като след традиционно измиване.

Освежаване на цвета с плодове и зеленчуци

При тези методи рядко се получава задоволителен резултат. Очаква се лек ефект от въздействието на плодовите киселини или от механичното действие на твърди, хрупкави или семчести плодове.

Сред тях са ягодите - богати на витамин С и естествени плодови киселини, което помага да направите зъбите си по-бели. Семчиците имат допълнително леко шкуркащо действие и махат налепите. Сдъвчете добре, след което изплакнете.

Лимоните също имат избелващ потенциал, но и размекват емайла. От това вредите за здравето на зъбите може да са повече от ползите за усмивката.

Ако все пак разчитате на такова освежаване на зъбите, важно е след краткото жабуркане да изплакнете много добре – ако престоят дълго, плодовите киселини може да ерозира емайла, предупреждава специалистът. 

Плодове като папаята и ананасът се използват за избелване на зъбите от народите, за които тези плодове са най-достъпни. Ефектът се дължи на съдържащи се в тях специфични вещества като папаинът - ензим, намиращ се в папаята, и бромелаин - ензим в ананаса.

Като цяло обаче с плодовете и плодовите сокове трябва да се внимава да не престояват дълго върху зъбите, защото макар и слаби киселините им размекват емайла. Зъболекарите и звездите от сцената например винаги пият фрешовете със сламка.