Има 5 необичайни признака за рак на дебелото черво, които хората игнорират с години. А този вид рак е на трето място по масовост и освен това е един от най-смъртоносните. Той е също трети като причина за смърт при болните от рак, ако жените и мъжете се броят поотделно. Но се изкачва на второ място, ако смъртните случаи от двата пола се сумират.

Тази мрачна статистика се дължи на факта, че при рака на дебелото черво симптомите не са ярко изразени и често се подминават. Но когато човек най-накрая разбере за болестта си, ракът му вече е толкова напреднал, че много трудно се лекува.

Най-пренебрегваните симптоми на рак на дебелото черво са:

1. Крампи

Крампите са най-трудният за диагностициране сипмтом, че нещо става. Но те са първият. За жалост крампите са симптом и за много други не чак толкова сериозни състояния като например лошо храносмилане или прекомерно количество чревни газове.

Крампите сами по себе си не са повод за тревога, но ако има и хронична, продължителна и силна болка наред с още някой от посочените по-долу симптоми, трябва бързо да се отиде на лекар.

2. Отпадналост

И този симптом не е еднозначен, за да може само по него да се открие рак на дебелото черво. Умора има и при лошо хранене, недоспиване, физическо изтощение или обратното - липса на физическа активност, както и от употребата на някои лекарства.

Умората е признак и за по-сериозни състояния като анемия, чернодробна недостатъчност, диабет, сърдечни болести, ленива щитовидна жлеза и много други. Но да си постоянно отпаднал, дори когато се храниш добре и се наспиваш, може би е признак на рак на дебелото черво. Неговите клетки се нуждаят от много енергия, която "крадат" от здравите клетки. Те причиняват и кървене, което изтощава тялото и го лишава от кислород.

3. Внезапно слабеене

Рязко и драстично намаляване на теглото има при много видове рак, сред които и на дебелото черво. Обезпокоителна е загубата на 5% от теглото за период от 6 месеца. Например, ако човек тежи 80 кг и за 6 месеца отслабне с 4 кг, без да е променил навиците си за движение, хранене и сън, това отслабване се води "необяснимо". Всъщност то се дължи не само на енергийната кражба, но и на разхода на енергия от имунната система, която се бори с рака.

4. Нередовна перисталтика

Ракът засяга структурата на червата и поради това променя времето, вида и консистенцията на изпражненията. С времето някои полипи по стената на червото може да се превърнат в тумори и това води до диария или запек. Тревожно е и ако изпражненията станат много тъмни на цвят.

5. Кръв в изпражненията

Трябва да се хвърля по един бърз поглед към резултата при всяко ходене в тоалетна. Кърваво или почти черно изпражнение е нещо плашещо и лекарят бързо трябва да узнае за него. Кръвта е сигнал за кървене в ануса, а черният цвят - че то е някъде по-нагоре в храносмилателния тракт.