Яйцата наистина ли са по-хранителни рохки и ако отговорът е “да”, има ли проблеми и великденските да се варят по-кратко, пита Петранка З. от София.

“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословното тегло.

Може да ги задавате

на тел. 02 942 25 62 и

имейл [email protected]

Препоръките и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели. Не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение - за това всеки трябва да се консултира с личния си лекар или медик със специалност.

Ето как д-р Райна Стоянова отговаря на въпроса на читателката ни за яйцата: В навечерието на Великден е съвсем логично да си говорим за яйцата. И ако за философски настроените хора остава неразгадано кое е първото – яйцето или кокошката, то за лекарите отговорът е: яйцето!

Балансираното меню

на здравия човек

трябва да включва

средно по 1 яйце дневно

- то има голяма хранителна стойност в малък обем и е със сравнително ниска енергийна стойност. Ето и доказателствата: яйцето тежи средно от 60 до 80 грама; енергийната му стойност е около 80 ккал; доставя около 6 грама протеин, който е напълно пълноценен, тъй като съдържа всички незаменими аминокиселини, а именно тези, които организмът не може да си синтезира сам и единственият начин за доставката им е чрез храната. По тази причина яйцето е незаменимо в детското меню и е един от първите продукти, които включваме при захранването.

Белтъкът на яйцето е приет за еталон при оценка на другите хранителни белтъци. В абсолютни стойности жълтъкът съдържа 40% от протеините на яйцето, останалите са в белтъка, който е по-голямата ставка на яйцето. Но ако сравняваме като съдържание в 100 грама, както е прието да се сравнява в науката за храненето:

в 100 грама жълтък

има повече белтъчини,

отколкото в 100 грама белтък

Редица проучвания доказват потискане на глада и намаляване на количеството храна при прием на повече яйчен протеин в хранителния режим на човека. Добра новина за опитващите се да отслабнат.

Жълтъкът представлява сложен комплекс от протеини и мазнини с висока биологична стойност, както и витамини и минерали: витамини А, Д, Е, В1, В2, В6, фолиева киселина, фосфорни соли, желязо, сяра, цинк, кобалт, мед, йод. Мазнините от жълтъчен произход са 11% и са фино емулгирани, което позволява лесното им смилане и усвояване в храносмилателния тракт. Жълтъчната мазнина включва наситени мастни киселини (НМК), мононенаситени мастни киселини (МНМК) и полиненаситени мастни киселини (ПНМК), както и холестерол. Мастнокиселинният състав е изключително благоприятен поради наличието на омега-6 и омега-3 ПНМК, а съдържанието на МНМК е най-голямо.

Все още битува митът, че яйцето и по-специално яйчният жълтък не е полезен заради съдържащия се в него холестерол – 375 милиграма на 100 грама яйце, поради риска от увеличаване на холестерола в кръвта ни и съответно потенциалното развитие на атеросклероза. Но нека припомним, че яйцето съдържа и ценния фосфолипид лецитин, който помага да се намалява нивото на холестерола в кръвта. Лецитинът е необходим за функционирането на мозъка и черния дроб, което е изключително важно в детска възраст.

Добре е обаче да избираме внимателно откъде се снабдяваме с яйца, тъй като съдържанието на полезни мазнини,

вкусът и качеството им

зависят от това как са

отглеждани птиците

Яйцата от свободни птици имат богат, маслен жълтък и нежен, вкусен белтък. В едно изследване яйцата от кокошки на свободен режим и преобладаващо хранене в естествени условия били сравнени с конвенционалните, добивани в индустриални птицеферми яйца. “Щастливите” съдържали от 4 до 6 пъти повече витамин D, 7 пъти повече бета-каротин, 3 пъти повече витамин Е и 2 пъти повече омега-3 мастни киселини. (В някои ферми в Западна Европа се произвеждат яйца с по-ниско съдържание на холестерол и яйца, обогатени с омега-3 мастни киселини.)

Трябва да се има предвид, че дори най-полезната храна може да е неподходяща за някого или при определени обстоятелства. Хапването на яйца теоретично крие риск от хранителни токсикоинфекции, както и хранителни алергии. Яйцето е една от осемте най-алергизиращи храни поради наличието на 4 специфични кокоши протеина, потенциални алергени. Това е причината да се обърне внимание на включването му в хранителния режим на децата, които са предразположени към развитие на алергия.

От сварените яйца най-добре се усвояват рохко сварените. Това се отнася и за яйца на очи. Те съдържат и повече витамини и минерали, защото са били изложени по-малко време на термична обработка.

От друга страна, предимство на твърдо сварените яйца е по-малкият риск от развитие на бактериални токсикоинфекции като салмонела. Но пък дългото варене и съответно сваряването на така полезния жълтък унищожават чувствителните на топлина витамини и променят хранителната стойност на яйцето като цяло.

Най-добрият начин за приготвяне на яйца от гледна точка на науката за храненето е рохкото или мекото им сваряване, когато жълтъкът остава течен. Приготвянето на рохки яйца е цяло изкуство, но усилията си заслужават и от вкусова гледна точка. Обаче! Белтъкът на яйцето трябва да е достатъчно термично обработен, за да се постигне най-добро използване на протеина и отстраняване на авидина - гликопротеин от яйчния белтък, който има свойството да се свързва с биотина (витамин В7) и да блокира усвояването му от организма.

Целта е течен жълтък

и коагулирал,

втвърден белтък

И все пак внимавайте с рохките яйца. Особено за Великден те трябва да са твърдо сварени заради тяхното бавно украсяване и разнасяне на различни места. Бактерията, която причинява салмонелата, засяга малък брой от яйцата, но по-добре е да се въздържате от консумация на сурови или рохки яйца, ако не са от проверен и сигурен източник. В противен случай, като сварите яйцата до твърдо, трябва да ги оставите да се охладят, да ги приберете в хладилника и да ги използвате в рамките на една седмица. Вероятно не е случайно, че традицията “вари” дълго яйцата за Великден директно в червената традиционна боя.

Сварените яйца не бива

да се държат повече от

два часа извън хладилника

Ако искате да покажете красиво боядисаните си яйца и да украсите масата с тях за дните около Великден, не ги ползвайте за ядене, а само за декорация!

Вземете всичко това предвид, но най-важното е да се запомни, че от гледна точка на питателност винаги е за предпочитане приготвеното току-що рохко сварено и прясно яйце със сигурен и по възможност биопроизход от отглеждана на свобода, щастлива кокошка. А за Великден е по-добре и безопасно яйцата да са твърдо сварени, предвид традиционното им боядисване и използване за целите на ритуала, като красивите яйца не бива да се държат извън хладилника повече от два часа, ако ще ги ядем.

Пожелавам на читателите на вестника да счупят много яйца, но да не прекаляват с изядените количества. С пожелание за здраве, благополучие и светли великденски празници. Нека има мир и любов в сърцата ни!