Някои електронни цигари изпускат опасни количества олово и други токсични метали, които могат да увредят мозъка и здравето с всяко дръпване от мундщука, показва изследване на американския медицински университет “Джонс Хопкинс”.

През последните години пушенето с тях като алтернатива на тютюна стана много популярно. Здравни власти, доктори и дори тютюневи компании ги рекламират като по-безвредни от цигарите.

Вдишването на пара вместо пушек, известно като вейпинг, има славата, че отказва пристрастените от тютюнджийския навик и е безопасно за здравето. Нови проучвания обаче показват друго – ефектът, особено при тийнейджърите и младежите, може да бъде негативен, пише в. “Дейли мейл”. В някои от е-цигарите учените от “Джонс Хопкинс” са открили нива токсини – наред с оловото те са извлекли от изпаренията хром, манган и арсен.

Парата от електронните цигари се смята за 95% по-безобидна от тютюневия дим, но се трупат доказателствата, че въпреки това носи риск. Особено нездравословни са ароматизираните течности с мирис на канела, ванилия, карамел, малини. Изпаренията от сладките вкусове, които много се харесват на младите, могат да увредят белите кръвни клетки и да повишат риска от рак. При термичното разграждане на пропиленгликола и глицерина в някои ароматни течности се отделят токсините акролеин и формалдехид. Първият дразни очите и дихателните пътища, предизвиква сълзене. Вторият влияе на централната нервна система.

За предимство на изкуствените цигари се сочи фактът, че не гълташ пушек от тютюн, изгоряла хартия и химикали.  Частите на електронната цигара

Частите на електронната цигара

Но техният механизъм на затопляне и захранваният от батерия изпарител са слабо проучени. В САЩ е направен тест на атомайзера – главното устройство на цигарата, което съдържа капсулата с течност и подгряващите я елементи.

Изследвани са е-цигарите на 56 души, които пушат всеки ден. Първо е проучена течната субстанция, преди тя да се загрее и изпари. После – парата при затопляне на цигарата, която потребителят всмуква. Нивото на металите в незагрятата течност се оказва ниско. Но при термичната обработка то скача значително.

Най-обезпокоителни са типът и количеството метали, открити в изпаренията, които пушачите вдишват. Там изследователите намират високо съдържание на олово, хром, никел, манган. При почти половината електронни цигари концентрацията на оловото е над максимума за безопасност. “И това са усреднени данни, често реалните са много над допустимото”, казва изследователката Мария Рюъл. Фактическият обем вредни метали варира силно според вида устройство за пушене – при по-евтините количеството им е повече.

Токсините до голяма степен зависят и от качеството на течността. Вдишани, те атакуват мозъка, централната нервна система, бъбреците, черния дроб.

Металите може да се натрупат в кръвта, костите, зъбите, да се активират по време на бременност и да увредят мозъка на плода, предупреждава Рюъл.

Арсенът също причинява ред болести, включително рак. Той е открит в парата на 10 от изследваните електронни цигари, но учените нямат точно обяснение защо е там. Проучваме дали самите подгряващи устройства не изпускат токсични метали, казва д-р Рюъл. Според нея изследването само е потвърдило вредните съставки в изпаренията, но тепърва ще се проучи ефектът им върху здравето. На изследванията пречи фактът, че много пушачи комбинират вейпинга с обикновени цигари и объркват картината.  Течността, която се изпарява, съдържа токсини и  канцерогени. СНИМКА: PIXABAY

Течността, която се изпарява, съдържа токсини и канцерогени. СНИМКА: PIXABAY

Много здравни служби не препоръчват електронните цигари като средство за борба с тютюнопушенето. В някои американски щати забраниха употребата им от хора под 18 г. Производителите бяха задължени да регистрират изделията и течностите, за да могат да бъдат проверявани за безопасност. В Нова Зеландия съдържащите никотин течности за пушене са извън закона.

“За” и “против”

Сред изтъкваните от търговците положителни качества на електронната цигара са, че няма катран, не пръска воня, не оставя лош дъх в устата. Тя “гори” без пепел и фасове. В дългосрочен план излиза по-евтино. Тази цигара използва смес от ароматна течност и никотин за изпаренията, които после пушачът вдишва, както от обикновена цигара.

Той вярва, че парата не е вредна като дима от тютюна и ще го откаже от него. Но течността, която се изпарява, често съдържа токсини и канцерогени, а също антифриз. Никотинът в е-цигарата също има пристрастяващо действие и може да тласне човек, особено по-младите, към тютюна. Възможно е при дефект след загряване устройството да експлодира.