Cъздадена през 80-те г. на XX в. от известната клиника “Майо” в щата Минесота, диетата с това име е класирана 8-а в рeйтинга на най-добрите хранителни режими за годината. Тя налага строги ограничения, но пък се отслабва бързо и значително, а лошите хранителни навици се заместват с полезни, основани на уникална хранителна пирамида, създадена от лекарите на клиниката.

Какво представлява

Диетата има две фази - “Отслабни” и “Живей”. Първата се спазва 2 седмици и целта е да придобиете 6-7 полезни хранителни навика, като се откажете от също толкова вредни. В тази фаза трябва да: зaкусвате здравословно малки количества, главно растителна храна; ядете няколко пъти на ден плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, фибри, яйца; замените наситените мазнини с ненаситени - зехтин и ядки; сте физически активни. Задраскайте вредните продукти, особено в междинни хранения - сменете ги с плодове и зеленчуци; не яжте пред телевизора; намалете месото, захарта и солта; не се хранете често навън. Отличниците си водят и дневник за поетата храна и физическите упражнения, които са 60 минути на ден.

Фазата “Живей” затвърждава наученото в първия етап и се броят калориите. При план 1400 калории на ден може да се изядат 4 порции плодове или зеленчуци, 5 порции въглехидрати, 3 порции белтъчини (млечни храни, месо), 3 порции мазнини. Но порциите обикновено са от 1-2 хапки.

Плодовете и зеленчуците са в основата на хранителната пирамида “Майо” а на върха ѝ са мазнините и захарите. Най-долу са храните, които трябва да се ядат най-много. Колкото по-нагоре, толкова по-малки са количествата.

През първата фаза захарта (освен в плодовете) и алкохолът са забранени. После също не са желателни питиета с над 500 калории седмично.  Режимът набляга на плодовете и зеленчуците.

Режимът набляга на плодовете и зеленчуците.

Действие и точки

Освен на теглото диетата действа добре и на предразположените към диабет и към диабетиците, тъй намалява кръвната захар.

Осма в общата класация, “Майо” е 11-а в категория “Най-добра за сваляне на килограми”; 3-а е в сектора “Най-добра срещу диабет”; 5-а е в областта “Най-добро здравословно хранене”; 18-а е в подкатегорията “Бързо сваляне на килограми”; 10-а е в “Най-добра за сърцето”; 7-а е в “Най-лесна за изпълнение”.

Oтслабва ли се

Практиката показва, че през първите 2 седмици с тази диета може да се отслабне с 3 до 5 кг. После теглото спада до 0,5-1 кг седмично, докато се достигне желаното ниво.

Колко струва

Плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни не са евтини, но има широк избор и може да се набляга на сезонните, а не на вносните.

Лесно ли се спазва

Мнозина намират първата фаза “Отслабни” за доста мъчителна. Затова тя е само две седмици. После режимът става по-либерален и се яде почти всичко, но в определени граници.

Кой я следва

Диетата “Майо” е много популярна в Холивуд – с нея отслабваха звезди като Лайза Минели и Елизабет Тейлър. Знаменитости често се лекуват в клиниката от различни зависимости. Те се подлагат и на диетата и излизат оттам значително вталени.  Елизабет Тейлър се вталяваше с диетата "Майо".

Елизабет Тейлър се вталяваше с диетата "Майо".