Отделението по инванзивна кардиология, което работеше в болница „Христо Ботев“ във Враца спира окончателно работа, потвърди на пресконференция изпълнителният директор на „Медика Кор“ доц. д-р Кирил Панайотов. Според него възможностите на отделението са изчерпани и то не може да издържи финансово. Документацията му е изпратена в Русе. В следващите дни ще бъде разглобена и превозена цялата апаратура.

Причините да се стигне дотук е затварянето на отделенията по кардиология и съдова хирургия в болницата, кадровите проблеми и огромният й дълг към „Медика Кор”. Той е нараснал с близо 2 млн. лв. само през последните 3 години.

„Договорът за взаимни услуги по диагностика и лечение в областта на инванзивната кардиология с болницата бе сключен на 6 октомври 2010 г. за срок от 5 г., а на 1 март 2016 г. бе преподписан за още 3 г., напомни доц. Пнайотов. - Както всички проверки установиха, „Медика Кор“ е изпълнила всички задължения за функциониране на звеното по инванзивна кардиология, свързани със строително-ремонтни работи, осигуряване и монтиране на оборудване и обучение на персонала.”

От началото на 2016 г. врачанската болница започва да трупа задължения към „Медика Кор“, като непогасената сума в момента е 1 654 665 лв. Последното редовно плащане е от 28 март 2016 г. Всички суми с голямо просрочие към „Медика Кор“ са предадени на частен съдия изпълнител, но не се пристъпи към вземанията и бе проявено разбиране към длъжника. Така не бе получена изцяло постъпилата сума от НЗОК по наложения запор за минали вземания от болницата, като се оставиха на разположение част от средствата, а дейността по инванзивна кардиология продължи.

При липса на реакция от страна на отговорните институции за по-нататъшната дейност на „Медика Кор“ ръководството на болницата смята, че благодарение на отлично подготвения персонал до последния възможен час е направено всичко за осигуряване на медицинска помощ на населението. Само от 11 декември 2017 г. до началото на март през звеното по инванзивна кардиология са преминали 260 пациенти, 93 от които с инфаркт и опасност за живота. От тях 42-ма са спасени.

Сега част от Северозападна България остава без възможност за инванзивно лечение на остри кардиологични проблеми и на врачани ще трябва да да бъдат лекувани и спасявани в София или Плевен. А това неизбежно означава повече смъртни случаи и по-голям риск за хората със сърдечни проблеми в региона.

Напускането на „Медика Кор“ означава, че здравното министерство не е одобрило плана на частната болница за оставането й във Враца. Той включваше наемането от „Медика Кор“ на още помещения в „Христо Ботев“ и разширяване на дейността й, така че да извършва и други дейности, свързани с инвазивната кардиология. Така е щяло да бъде облекчено значително и финансовото състояние на закъсалата болница.

Снимки на автора.
Снимки на автора.