Ако сте влизали в клуб по йога, сигурно сте усетили, че такива места имат особена миризма. Тя е от различни билкови ароматизатори, които са оставени да тлеят бавно в помещението. Традицията е древна и извира от вярването, че димът от някои билки прочиства въздуха в стаята. Има връзка и ритуалът на пречистване чрез огън, практикуван в много култури в Азия и Централна Америка.

За листата на лавровото дърво се носят легенди от хилядолетия. За ролята им в живота на Древна Гърция и Рим се знае много, но те участват и в кулинарната традиция на индианците. Така че тази билка е издържала проверката на времето.

Лавровите листа не се използват само за храна и за сплитане на венци за победителите. Те служат и като придаваща мирис съставка в кремове, лосиони, парфюми, сапуни и перилни препарати.

В народната медицина лавровото листо се използва като седативно и болкоуспокояващо средство, против възпаления и срещу конвулсии. Има също антимикробно и противогъбично действие, сваля кръвното и забавя пулса. Помага и при безсъние.

Добавен в ястие, лавровият лист сваля нивата на холестерола и кръвната захар при диабетици и пречи да се образуват камъни в бъбреците. Ако се пие чай от него, той спира развитието на левкемията и други видове ракови клетки.

Няма никакъв проблем да готвите с лаврови листа - ще извлечете всички тези ползи от тях. Но щом гозбата стане готова, отстранете ги от нея - много трудни са за сдъвкване и преглъщане.

А ако сте в лошо настроение или се чувствате стресирани, просто оставете няколко лаврови листа да горят в плитък метален съд на работното място или вкъщи. Излезте за 10 минути, но се уверете, че не горят под детектора за дим на тавана, нито пък близо до нещо запалимо (хартия, дърво, пердета), а също и че прозорецът е затворен.

Когато се върнете в помещението, димът от лавровите листа ще накара мускулите и мозъкът ви да се отпуснат и по-лесно ще се фокусирате върху работата си. След това изхвърлете пепелта навън.