Когато се развихря грипната епидемия, народната медицина разгръща своята профилактична мощ. Тя се състои в рецепти за отвари и настойки, които се изпълняват лесно и с подръчни продукти, зеленчуци, плодове и билки.

1. Настойка от чесън

3 скилидки чесън се режат на ситно и се заливат с 50 мл гореща вода. След 1-2 часа настойката се прецежда. От нея се капват по 2-3 капки във всяка ноздра по 2 пъти на ден. След три дни се прави нова настойка.

2. Ядене на лук и чесън

Няколко пъти на ден се ядат по малко лук и чесън. Тези, за които това е противопоказно, само дъвчат лука и чесъна 2-3 минути и ги изплюват.

3. Настойка от малини и липов цвят

1 с.л. смес от равни части малини и липов цвят се заливат с 1 чаша вряла вода. След 20 мин. се прецежда и се изпива преди лягане като потогонно средство при грип.

4. Малинова смес с мляко

В чаша горещо мляко се сипват 1 с.л. малини, 1 ч.л. масло, 1 с.л. водка и сместа се подслажда с мед. Пие се два пъти на ден.

5. Настойка от жълт кантарион с мед

4 с.л. жълт кантарион залейте в термус с 1/2 л вряла вода, оставете да киснат 2 часа и прецедете. Добавате за вкус мед и пийте 2 пъти на ден по 1/2 ч.ч. от настойката.

6. Тампони с кромид

Настърган лук поставете върху парченца от памук, загънете ги като тампони и ти вкарайте в ноздрите си за 15 мин. по 3 пъти на ден.

7. Сок от алое

Капвайте по 3-5 капки изцеден сок от алое във всяка ноздра.

8. Отвара от коприва

1 с.л. млада коприва се залива с 1 чаша преварена вода, ври 10 мин. и след 20 мин. се прецежда. Пият се по 2 с.л. 3-5 пъти на ден.

9. Настойка от подбел

1 с.л. сухи листа от подбел се заливат с 1 чаша вряла вода в съд с капак и се слагат за 15 мин. на водна баня захлупени. След 1 час отварата се прецежда и се изпива на три пъти през деня.

10. Настойка от борови пъпки

1 с.л. борови пъпки залейте с чаша вряла вода и в съд с капак варете на водна баня 30 мин. След още 30 мин. прецедете. Изпийте настойката на три пъти след ядене.

11. Черни боровинки

По няколко пъти на ден пийте настойка от черни боровинки, залети с вряла вода и подсладени с мед.

12. Чай от листа на черни боровинки

3 с.л. надробени листа от черни боровинки се заливат с вряла вода, покриват се и след 15 мин. се изпиват. При грип това се прави 3 пъти на ден.

13. Отвара от бял оман

2 с.л. нарязан корен на бял оман се заливат с 0,5 л вряла вода и се варят на бавен огън 10-15 мин. Отварата се прецежда, подслажда се с 1 с.л. мед и се пие по 1/2 чаша 3 пъти на ден на гладно.

14. Ряпа с мед

При грип със силна кашлица се изрязва върхът на голяма ряпа и се издълбава вътрешността й до 1/3, която се пълни с мед. Чист буркан се пълни наполовина с вода и ряпата се закрепва на гърлото му като “опашката” й виси във водата на буркана. След 4 часа се отлива образувалият се сок с меда. Ряпата отново се зарежда с мед и процедурата се повтаря, а може и да се потрети. Пийте по 1 с.л. 3 пъти на ден от сока 20-30 мин. преди ядене.

15. Сок от ряпа с мед

2 ч.ч. сок от ряпа смесете с 1 чаша мед и яжте по 1 с.л. на всеки час при силна кашлица.

16. Сборна отвара

Смесете еднакво количество подбел, черен бъз, липов цвят и сухи малини и ги подсладете с мед (1 с.л. на 200 мл. прецедена отвара). Приема се по 1 с.л. 3 пъти на ден преди ядене.