Жителите на Нарон ще се хранят здравословно 2 години

Жителите на 39-хилядния испански град Нарон се подлагат на обща диета и по-здравословен начин на живот. Целта е населението на града в провинция Галисия да свали общо 100 хиляди килограма наднормено тегло през следващите две години, съобщи “Евронюз”.

През това време местните ресторанти ще предлагат само полезна храна, ще има и програми за физическа активност, изготвени от местните здравни центрове.

Според д-р Карлос Пинейро, който оглавява проекта, по-важната цел е децата в града да придобият здравословни навици, а не толкова отслабването на хората.

Шест от десет жители на Нарон са с наднормено тегло, а затлъстяването в провинция Галисия е 19%, докато в цяла Испания процентът на хората със свръхтегло е 17.

Основата на програмата са здравословна диета, редовни упражнения и медицински прегледи.

“При 10-годишните деца затлъстяването е скочило с 2 пункта, а наднорменото тегло с 5 пункта, което увеличава вероятността за хронични болести. Искаме да коригираме това”, казва д-р Пинейро. Кметът Мариано Ферейро и общинските съветници се обърнаха към жителите с молба да се включат в програмата.

Град Нарон е на брега на Атлантическия океан и кухнята му включва морски дарове, които са в основата и на диетата. Ресторантите ще предлагат предимно атлантическо меню.  Градският парк в испанския град

Градският парк в испанския град

Не искаме никой да гладува, а хората да се научат да гледат етикетите на продуктите и да готвят здравословно, обяснява кметът Ферейро. Учениците ще бъдат окуражени да оставят колите и да ходят на училище пеша или с велосипед. Това вече правят 600 деца, остават да убедят още 4000. Електронна гривна ще уведомява родителите кога децата стигат до училище, а полицаи ще следят пътя им.

Има и програми за хората над 70 г., които включват гимнастика, танци, плуване и 8-километрови разходки. В тази възрастова група е намалял с 38% приемът в болница за хронични болести. Общината се надява да спести 1,8 млн. евро годишно от медицински разходи.