През зимата човек лесно се подхлъзва, пада и си прави синина. Може и да се натърти здравата. При децата това се случва целогодишно. Според медицинската статистика две трети от всички наранявания по крайниците са при деца до 12 г. От останалите случаи 50% са при децата между 13 и 17 г.

Ето защо е добре човек да се погрижи винаги да има вкъщи домашни лекове за налагане на болното място. Ето най-популярните сред народа средства за такива случаи.

При синини

- 100 г планинска арника (продава се в аптеките) се заливат с 1 литър ракия или водка. Оставят се за 5 дни на тъмно, като периодично съдът се разклаща. После се се прецеждат и с течността се напоява памучен компрес за удареното място.
- Ако нямате приготвена настойка от арника, може да направите компрес от равни части мед и листа от алое, прекарани през месомелачка. Сместа се налага на болното място, увива се в найлон и се пристяга леко. Достатъчно е компресът да се държи половин час.
- Налага се нарязан на шайби лук, който е бил начукан, за да си пусне сока. Компресът изтегля синината и намалява отока. Помага и при възпаление на лимфен възел.
- Кърпа, напоена със солен разтвор от 10 г сол на 100 мл вода, се налага на болното място.
- Пюре от картофи се разрежда с вода, докато стане кашица. С нея се намазва синината за 1 час.
- Прави се лучена кашица от настърган кромид с 1 ч.л. сол. Завива се в марля и се налага на синината.
- Мед и настъргано цвекло в равни количества се нанасят на дебел слой върху синината.

При натъртено

- Изважда се костилката от праскова и плодът се нарязва на парченца, с които се налага мястото и се превързва за 30 минути.
- Счуква се 1 обелена глава лук, посолява се обилно и се добавят 2-3 счукани маслини. Налага се изкълченото или натъртено място и се превързва.
- Ако натъртено място почва да бере, се превързва за нощта със сланина (може и солена, ако няма рана) или се превързва с изстискан домат.
- Листа от билката Дебела Мара се сваряват със свинска мас, така че да се получи мехлем. Намазва се контузеното място. Премахва и лунички.
- Налагат се счукани свежи листа от бъзак. Сменя се 3 пъти на ден.
- Средината на 2 филии хляб се топи в ябълков оцет. С накиснатите филии се превързва натъртената става, върху нея се поставя памучен плат и найлон за през нощта.
- Налагат се начукани листа от зеле и се превързва. По същия начин се лекува навяхване на глезена. Превръзката със зелеви листа се сменя вечер.
- Замесва се тесто от царевично брашно и оцет, слага се на натъртеното място и се превързва с найлон или с мушама, за да не съхне бързо тестото. Върху найлона се поставя памучен плат или бинт. Тази превръзка се прави 3 пъти.
- Смесва се хума с 1 с.л. оцет да се получи кашица. С нея се намазва болното място. Отгоре се слага бинт или кърпа за през нощта.
- Прави се компрес с бинт, напоен с оцет и обилно посолен.
- 50 г ситно нарязани кори от бъз се заливат с 500 мл вода, в която е разтворена 1 с.л. сода бикарбонат. Завира и след като изстине малко, с отварата се правят компреси на болното място.
- 15 г меден сулфат, 20 г борова смола, 1 глава лук (нарязан ситно) и 50 г олио се смесват и се варят до образуване на хомогенна маса. Тя се маже на болното място.
- Прясна овча кожа се полива с оцет и се посипва със сол и чер пипер. Налага се на болното място, иначе ще се образува гнойник.
- В марлена торбичка се поставят 20-30 г липов цвят, натопява се за минута-две във вряща вода, изцежда се и се поставя на болното място. Завива се с вълнен шал за 20 минути.