40 не е никак лоша възраст в живота на жената – за разлика от по-младите си години, тя вече е по-уверена, спокойна и сигурна в уменията и качествата си. За нещастие точно тогава, за да се развали идилията, метаболизмът се забавя и започва издайническо натрупване на излишни килограми. Как да запазите добрата си форма, без да изгубите душевния комфорт и да навредите на здравето си?

Жените на тази възраст видят доста активен начин на живот – между работата, семейството и социалния си живот. Но заради промяната в процесите на обмяна на веществата, често самочувствието се понижава. Ако не се консумират достатъчно течности, тялото започва да се дехидратира. Освен това, са необходими повече калций и протеини и по-малко мазнини. Затова много диети, включително и най-рекламираните, на тази възраст са неефективни и дори опасни, особено ако са кратки и строго ограничаващи.

Грешки при корекция на фигурата

Много жени след 40 изпадат в паника заради рязкото качване на килограми, които като че се появяват от нищото. Хранителните навици не са се променили, но излишните мазнини упорито отказват да се стопят. В резултат на това някои започват резки ограничения в храненето, стигащи до пълен глад. Това е най-неприемливият метод за отслабване, който може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Диетите с пълно изключване на мазнините водят до нарушения в синтеза на половите хормони – тогава климаксът ще настъпи по-рано, ще се понижи либидото и удоволствието от секса. Освен това рязкото отслабване води до обезводняване на организма и отпускане на кожата на гърдите, лицето и шията.

Как да отслабвате правилно четете ТУК