Военните хеликоптери да се ремонтират и преоборудват, за да могат да се използват за линейки и пожарни. Това разпореди премиерът Бойко Борисов преди правителственото заседание днес.

“Имаме хеликоптери, които може да се използват изцяло за Бърза помощ. Имаме хеликоптери, които може да преоборудваме за горски пожари. Ще ги карат военните, така че хем ще натрупват допълнителни летателни часове, хем ще тренират, хем в същото време ще вършат работа и ще спасяваме човешки животи”, отсече премиерът. Той уточни, че техника има, но тя не се поддържа. Според него не е нужно да се купуват нови хеликоптери, какъвто вариант военният министър Красимир Каракачанов лансира наскоро.

Борисов се ангажира правителството да намери средства за поддръжката на тези, които сега не летят. В сряда е имало среща за състоянието на хеликоптерите при Каракачанов. Той ще направи предложение да се сформира междуведомствена работна група, в нея ще има и експерти от здравното министерство. Ще се изготви финансов разчет колко ще излязат ремонтът и преоборудването на хеликоптерите.

Правителството одобри и националния план за заетостта за тази година. В него е разписано, че 18 000 безработни ще започнат работа, като за целта държавата е предвидила 73 млн. лв. Освен това заплатите на младежите, включени в програма “Старт на кариерата”, ще се повишат от 550 на 600 лв., а на младежките медиатори към общините – от 580 на 630 лв., а на психолозите и мениджърите – от 600 лв. на 650 лв.