В дни на отворени врати бъдещи майки влизат в родилните зали, за да са в позната среда

С абсолютен рекорд по раждаемост за последните 25 години ще посрещне Деня на родилната помощ - 21 януари, екипът на отделението по акушерство и гинекология при МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” в Търново.

В областната болница през 2017 г. са проплакали 1096 бебета. Те са с 14 повече в сравнение с 2016 г., когато в родилното са дошли на бял свят 1082 пеленачета. Има и 11 двойки близнаци, каза началникът на отделението доц.д-р Светлозар Стойков, дм.

Според справка в националния регистър търновското ОАГ единствено отбелязва прираст при всеобщия спад на ражданията в страната.

“Увеличава се броят на жените, които избират да родят в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”, защото им предлагаме това, което иска българската жена - първо, доверие към лекаря, професионализъм и добри битови условия”, анализира причините за бейби бума шефът на отделението.

То е предпочитано и от родилки от съседните области - Търговищка, Русенска, Габровска, Плевенска, Ловешка.

На 23 януари пък ще е поредният Ден на отворени врати в родилното и неонатологията на търновската болница. Целта на инициативата е бременните, които са решили или пък се двоумят къде да родят, да разгледат двете болнични структури.

“Решилите ще са по-спокойни и по-уверени, ще попаднат в позната обстановка и за тях раждането, което си е стрес, ще премине по-леко”, смятат от екипа на доц. Стойков.

Събитието, което е ежемесечно, се ръководи от старшата акушерка на ОАГ Албена Василева и старшата на неонатологично отделение Мария Нешева. Те запознават майките и придружителите им с всички подробности във връзка с прием в отделението, престой и документация, след което показват на двойките предродилните и родилни зали, болничните стаи.

Бъдещите родители получават отговори на всички свои въпроси.

Обикновено има средно по 12-17 бременни, които са с придружител - бъдещия татко, майката на бременната, приятелка. Прави впечатление, че в дните на отворени врати все по-често татковци задават въпроси наравно с бъдещите майки, разказват специалистите.

10 лекари, от които 7 със специалност и трима специализанти, 17 акушерки и 11 санитари се грижат за пациентките.

ОАГ е база за обучение не само на лекари, но и на бакалаври по акушерство от търновския филиал на Медицинския университет във Варна. Освен доц. Стойков като водещ лекциите по акушерство и гинекология на акушерки от първи, втори, трети курс и медицински сестри има и трима лекари, които водят упражненията - един асистент и двама хонорувани преподаватели от екипа на ОАГ - д-р Михайлова, д-р Лазаров и д-р Максудов.

Упражненията по акушерска практика се водят от старшата акушерка Албена Василева и акушерката Любка Кръстева.

“Във великотърновското ОАГ няма криза за кадри благодарение на това, че създаваме перфектни условия младите колеги да усвояват професията. Първите млади специалисти от филиала ще се дипломират догодина и се надявам през 2019 г. да имаме ново попълнение от акушерки”, допълни доц. Стойков.

Отделението по акушерство и гинекология към МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” АД разполага с общо 28 легла, като 4 от тях са в предродилните зали, 12 - в родилен сектор, 6 в гинекологичен сектор и 6 в сектор “Патологична бременност”. През 2017 г. в ОАГ са преминали 2062 пациентки.

Отделението работи по 12 клинични пътеки, свързани със специалността “Акушерство и гинекология”.

Доц. Светлозар Стойков и специализантката д-р Ивалина Христова с първото родено бебе за 2018 г.
Доц. Светлозар Стойков и специализантката д-р Ивалина Христова с първото родено бебе за 2018 г.