Около 70 000 българи умират от сърдечносъдови заболявания за година и 60-70% от случаите се дължат на внезапната сърдечна смърт. Четирима от 10 души може да бъдат спасени с имплантируем кардиовертер дефибрилатор. Апаратът регистрира нарушенията в ритъма на сърцето и подава спасителния импулс. Това съобщиха специалисти по кардиостимулация и електрофизиология. Според тях няма лекарство, което конкурира ефекта, но здравната каса поема само 60% от цената и 2/3 от нуждаещите се не могат да си доплатят.

Лекарите предлагат НЗОК да реимбурсира поне 80% от стойността на електронните устройства. Цените за брой са от 10 до 14 хил. лв. в зависимост от чисто медицинските изисквания към функционалността на различните апаратчета.

Непосилното за много българи доплащане ограничава имплантирането на устройствата до около 130 на година при реално нуждаещи се поне 300 души. Според специалистите другите терапии срещу животозастрашаващите аритмии всъщност излизат двойно по скъпи на здравната система.

“Внезапната сърдечна смърт и катастрофите си приличат - отнемат най-много млади животи. За пътните произшествия се смята, че човек е по-защитен в кола с въздушна възглавница. Образно казано, кардиовертер дефибрилаторът е въздушната възглавница за хората в риск от внезапна сърдечна смърт”, обясни доц. Васил Велчев. Сравнението му става още по-разбираемо от факта, че само 1 от 10 души с критично нарушаване на ритъма стига жив до болница, а проблемът със сърцето им може да възникне по всяко време, без възможност да бъде предсказан.