Прогнозите ми за работата на новия здравен министър са изцяло положителни


- Доц. Костов, вече 7-и месец сте начело на “Майчин дом”. Каква посока на развитие зададохте на болницата?

- “Майчин дом” е не само най-голямата болница за акушеро-гинекологични грижи у нас, която разполага с най-добрите и подготвени професионалисти и апаратура на световно ниво, но и най-добрата. Тя е лидер в цялата страна по брой раждания и операции. С целия този ресурс си поставяме за цел да превърнем

“Майчин дом” в

Балкански център

за женско здраве

Тук е и най-добрата неонатология, което ни позволява да комбинираме грижата за жената с грижата за новороденото. Много гинекологични болници не могат да си позволят това. Тук на година се раждат около 4000 бебета, а между 600 и 800 от тях са недоносени, което се дължи именно на факта, че “Майчин дом” често приема изпратени жени от други болници при проблемни раждания.

- Постигате ли целите си до момента?

- От първия ден аз и цялото ръководство работим за следването на тази посока. Минали са 7 месеца, а мандатът на директора е 3 години. Вярвам, че до края му, ще сме постигнали всички цели и “Майчин дом” ще затвърди името си не само в България, но и на Балканите.

- Предвиждат ли се нови дейности и структури?

- Една от основните стъпки, които ни предстоят, е създаването на отделение за диагностика и хирургия на рака на млечната жлеза. Ракът на гърдата е едно от най-сериозните заболявания сред жените, а смъртността от рак на млечната жлеза в България е по-висока от средната за Европа именно заради липсата на подобни отделения и скринингови програми.

Разчитаме на подкрепа от Министерството на здравеопазването, за да създадем отделението и да работим заедно за превенция и лечение на рака на гърдата.

Имаме и други проекти, които ще подобрят здравните грижи в “Майчин дом”. До края на месеца ще заработи иновативна за България лаборатория за диагностика на HPV, който предизвиква рак на шийката на матката. Малко след това ще открием лаборатория за неинвазивна диагностика на плода. Предстои откриването на реновираното отделение за новородени.

- През септември сметната палата излезе с доклад с отрицателна оценка за дейността на “Майчин дом”. В него обаче не бяха посочени причините за това, а констатациите бяха положителни. На какво се дължи това?

- В доклада не е налична отрицателна оценка за болницата, както сами казахте, констатациите са положителни. Това става ясно и от факта, че няма никакви наложени санкции на “Майчин дом”. Разбира се, има единични забележки, които се отнасят до предишни периоди на управление, но ние - настоящото ръководство, вече сме взели всички нужни мерки според предписанията на доклада, така че те да бъдат отстранени.

- Можете ли да дадете оценка на майчиното и детското здравеопазване у нас? От какво има нужда то?

- Еднозначен отговор на този въпрос няма как да се даде. България има голям проблем с демографския срив. Нашата сфера в борбата с този проблем е да се лекува стерилитетът при потенциални родители, да се подобрят здравните грижи при проследяването на бременността, да се намали още повече майчината и пренаталната смъртност. Общото здраве на майките също е много важна тема, по която трябва да се работи не само в лечебните заведения, но и в посока повишаване на информираността на жените у нас. Подобни информационни кампании сме планирали и ние от “Майчин дом”.

- Какви са най-новите методи за диагностика и лечение на гинекологичните заболявания?

- Лечението започва от профилактиката. Редовните прегледи са ключът. До това се нареждат прецизните и точни изследвания, както и правилната и адекватна реакция на специалиста, който трябва на базата на резултатите да назначи точното лечение. С двете лаборатории, които откриваме - за HPV диагностика и пренатална неинвазивна диагностика, реално създаваме и нужната база за добър скрининг.

Отделно от това тук има всички необходими условия на достатъчно добро световно ниво за безкръвни операции, когато се налага отстраняване на миоми, кисти и подобни заболявания, които са най-често срещаните при жените днес. Остава ни да обърнем внимание върху лечението на рака на гърдата. Затова и амбицията ни е създаването на отделение за диагностика и хирургия на рака на млечната жлеза.

- Неонатологията тук е една от най-добрите у нас. На какво се дължи това?

- Клиниката по неонатология в “Майчин дом” е най-добрата в страната. Тук и лекарите, и акушерките - всички професионалисти са на световно ниво. Проф. Боряна Слънчева, която е завеждащ клиниката, е национален консултант по неонатология на България. Оборудването също е съобразено с всички съвременни световни изисквания и тенденции.

Клиниката е гордост не само за нас, но и за цялата българска медицина в момента. Тук се полагат най-добрите грижи за недоносените бебета, но това е и “ковачница за кадри” на национално и балканско ниво в тази област.

Използвам случая да обърна внимание, че на 17 ноември е Световният ден на недоносените деца, когато трябва да благодарим на всички професионалисти в сферата и да си дадем равносметка.

- Преди близо месец прокуратурата започна проверка по случай с родилка, която почина тук. Има ли резултати от нея?

- Първо, още веднъж искам да изкажа моите лични съболезнования, както и да изкажа съболезнования от името на болницата към близките на починалата жена.

Тя дойде в “Майчин дом” от частна болница с диагноза HELLP синдром, който е един от най-тежките за една бременна жена. Нашият екип потвърди диагнозата и бяха взети всички нужни мерки - часове наред лекари и реаниматори се бориха за живота на майката и на детето.

Успяхме да

спасим бебето,

което в момента е в неонатологията.

Преди седмица приключи разследването на Изпълнителна агенция “Медицински одит”. Изводите са, че няма никакви нарушения в работата на “Майчин дом”по случая.

- Честа практика ли е от други болници да карат тук родилки? Редно ли е и в полза на пациентите ли е това да се промени?

- “Майчин дом” е национален център за женско здраве. Това е най-добрата акушеро-гинекологична болница в България. Тук са най-добрите специалисти. А както и казах, тук има уникална възможност да се полагат едновременно грижи за майката при проблемно раждане и за бебето, дори и когато то е недоносено. При нас пристигат най-тежките случаи не само от София, но и от цялата страна. Така е било, така и ще бъде. Това е световна практика и е абсолютно нормално и нужно.

- Съвсем скоро пък съвместната ви работа с екип на “Св. Екатерина” спаси друга родилка и бебето ѝ. Как са те?

- И майката, и бебето са в отлично здраве. Това е чудесен пример за доброто взаимодействие между медицинските екипи на две водещи болници, благодарение на което имахме щастлив финал.

- Смятате ли, че това е модел, по който трябва да работи здравната ни система?

- Да, той трябва да се използва във всички сфери на медицината. Взаимната свързаност, партньорските отношения, обмяната на експерти и професионален опит може единствено да работят за здравето на пациентите. А това е най-важното за нас.

- Какви са очакванията ви от новия здравен министър Кирил Ананиев?

- Всяка система има, на първо място, нужда от добър администратор. Не съм съгласен с опасенията, че щом не е лекар, новият министър няма да се справи. Той е доказан експерт в своята област и от тази висота не е незапознат със специфичните проблеми в здравеопазването. Напротив. Прогнозите ми са изцяло положителни за работата му в министерството и мисля, че ще допринесе за развитието на здравната политика със своя специфичен опит и експертиза.

- Кои политики на проф. Петров трябва да продължи?

- Работата по приемането на Националната здравна карта трябва да продължи, защото тя е абсолютно необходима за правилното развитие за здравеопазването в страната.