Има достатъчно алтернативни методи, с които тази процедура може да се избегне

Проф. д-р Вичева, в момента хремата е много актуален проблем. Медиите ни заливат с реклами на различни капки и спрейове за нос и е лесно човек да се изкуши. Знаем ли достатъчно за тяхното действие?

За съжаление, българинът си мисли, че знае - чете в интернет и е почти дипломиран „лекар“. Освен че тази съвременна тенденция е неизбежна, прави впечатление, че уважението и признанието от страна на пациента към лекаря е занижено в нашата страна, появява се агресия и т.н. Поради забързаното ежедневие нямаме време за преглед при лекар и виждайки първата аптека, влизаме в нея и поръчваме на фармацевта капки - или такива, каквито вече познаваме, или от които сме били доволни, или тези, които сме видели в телевизионните реклами. Много малко хора знаят, че при употреба на един и същ вид отпушващи капки (макар и с различни търговски имена – най-често вазоконстрикторни капки) може да се появи медикаментозен ринит с трайно запушване на носа, което води до сериозни последствия от страна на организма.

Какви най-често са те?

Носната лигавица има функциите да затопля, пречиства, овлажнява и обогатява вдишания въздух, има и отношение към отдиференцирането на миризмите. Когато използваме прекалено дълго време капки за нос, особено безразборно, ние нарушаваме тези нейни функции, както и качеството на вдишания въздух. Естествено, не бива да се забравя, че носът е много деликатен и нежен орган, който може да бъде лекуван единствено от специалист „Уши, нос, гърло”. Овен спецификата на носната лигавица, при носа има и други анатомични особености, които също трябва да се вземат под внимание при избора на капки. По време на лечението, ние, специалистите, трябва да се придържаме към зададените за различни болести правилни лечебни алгоритми. Като допълнение към терапията, може да се използват и алтернативните методи на лечение - хомеопатия, например, която е напълно безопасна. Хомеопатични лекарства за лечение на хрема с доказано добър ефект са Цинабсин, спреят за нос Инфлуназал… Напоследък е позабравена и физиотерапията в тази насока, особено при хроничните риносинуити, но основната цел на всеки УНГ специалист е да запази функциите на носа.

Зимата е и сезонът на ангините, а най-често от тях боледуват децата. До колко боледувания от ангина годишно се счита за нормална бройка и кога трябва да се замислим, че има някакъв по-сериозен проблем?

В днешно време битува мнението, че при възпалено гърло веднага се налага приемът на антибиотици. Трябва да се има предвид, че 80% от причинителите на болезненото гърло са вируси и не е необходимо да се избързва с назначаването на антибиотик. В такива случаи се предписват лекарства, потискащи основните оплаквания на пациента. Основно правило е да се вземе микробиологичен секрет и ако се докаже бактериален причинител, тогава да се включи антибиотик, както и да се направят кръвни изследвания, които също ни показват какво се случва с организма на боледуващия. Сливиците са много важни органи за изграждане на имунитета и ако те се изявяват със 7 епизода на остри инфекции за 1 година, 5 инфекции в 2 последователни години или 3 инфекции всяка година в 3 последователни години, говорим за хроничен тонзилит. Преценката се прави от УНГ лекар на базата на честотата на боледуване и клиничното състояние на детето.

При много деца и възрастни се стига до оперативно премахване на сливиците. Кога тази процедура е наистина наложителна и има ли начини да бъде предотвратена?

Тонзилектомията (оперативното премахване на сливиците) е показана, когато вече наистина са прекарани горепосочените епизоди на инфекции на сливиците, т.е. е налице хроничен тонзилит. Тук е важно да се разбере, че премахването на сливиците означава премахване на имунен страж. Когато те липсват, тялото остава незащитено и инфекцията лесно се придвижва във вътрешните органи на тялото. А инфекцията, попадаща в белите дробове, е много по-сериозна в сравнение с тази, останала в сливиците. При тези обстоятелства е по-добре да се излекува основният проблем, отколкото да се премахнат сливиците. Или ако е наистина наложително, по-новите техники предлагат премахване само на част от сливиците – тонзилотомия.

Ако можем да избегнем тази процедура - естествено, ако категорично няма данни за хъркане през нощта, което води до недостиг на въздух и чести боледувания на сливиците - ние като лекари трябва да се стараем да заздравим имунитета на тъканта на сливиците. Това става с клинични изследвания за състоянието на имунитета на детето, цялостното му здравословно състояние и провеждане на профилактика. В тази връзка, скоро беше публикувано клинично изследване за ефективността на хомеопатичното лекарство Тонзилотрен при пациенти с рецидивираща ангина (тонзилит), проведено в Германия. Резултатите показват, че в случай на често повтарящи се ангини, след проведени три периода от 8-седмично лечение с този медикамент, значително е намалял броят на инфекции на горните дихателни пътища в сравнение само със стандартно лечение. Също така тази терапия е намалила специфичните симптоми на тонзилит и използването на антибиотици, при това без усложнения. Други алтернативни методи, които могат да се приложат, са билките ехинацея, лайка, смирна и градински чай, които подсилват имунната система.

Много е важно и да се създадат добри хигиенни навици от най-ранна възраст - добро измиване на ръцете, особено след ходене до тоалетна или преди хранене, избягване на споделена храна, чаши за пиене, бутилки за вода или прибори за хранене. Четката за зъби да се подменя, след като детето е диагностицирано с ангина. Необходимо е то да се приучи да кашля или киха в тъкан, както и винаги да мие ръцете си, ако е кихало или кашляло в тях.

През декември в София предстои голямо международно събитие с участието на едни от най-добрите български и чуждестранни специалисти-оториноларинголози. Кои ще бъдат акцентите на конференцията?

В началото на декември Българското ринологично сдружение ще проведе 6-та Българо-италианска ринологична среща и за първи път – Детска УНГ конференция. Тези две високо научни събития ще се случат под егидата на Европейската ринологична асоциация и Европейската детска УНГ общност, както и на Българското сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия. Събитието ще бъде покрепено от председателя на Европейската детска УНГ асоциация и ще бъде открито от посланика на Италия в България. Поканените 35 международни гост-лектори от 18 държави са водещи лидери, диктуващи новостите при диагностиката и лечението на УНГ заболяванията в Европа и света. Те ще представят своите научни постижения пред УНГ колегите си от България и от други държави, които пристигат в нашата страна, за да обогатят своите умения и знания, които след това да прилагат свободно в своята клинична практика. Темите, които ще бъдат засегнати, са изключително актуални: от вродени аномалии на ларинкса при новородени, ранен слухов скрининг до поставяне на кохлеарни импланти - трудни и редки клинични случаи, отити и риносинуити в детската възраст. Ще бъде поставена и кръгла маса, дискутираща съвременните концепции на лечение на рецидивиращите тонзилити с хомеопатичното лекарство Тонзилотрен. По отношение на тематиките на ринологичната среща, също ще има кръгла маса от водещи експерти по ринопластика, на която ще се обсъждат нови оперативни техники, както и трудности при прилагането им. Ще се разискват усложнения и правилен подход при лечението на хроничния риносинуит. Тук ще бъде мястото, където българските УНГ лекари, педиатри и общопрактикуващи лекари ще могат да уеднаквят своите познания и ще създадат трайни колегиални приятелства.

Проф. д-р Диляна Вичева е специалист „Уши, нос, гърло” в Клиниката по ушно-носно-гърлени болести към УМБАЛ „Каспела” в Пловдив, преподавател в Медицински университет - Пловдив, председател на „Българското ринологично сдружение”, зам.–председател на „Национално сдружение по оториноларингология, хирургия н глава и шия” и гост-лектор на множество международни УНГ форуми из цял свят.