Наднормено съдържание на тетрахлоретен са установени в четири от петте кладенеца на БДЖ в Горна Оряховица, от които се водоснабдява и жилищния квартал "Гарата", съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Търново.

Предприети са незабавни мерки за изолиране на замърсените кладенци и превключване на водопроводната мрежа за населението към централното водоснабдяване от ВиК "Йовковци".

Тетрахлоретенът е установен при рутинна проверка на водопроводната мрежа в квартала на 31 октомври. По разпореждане на здравните инспектори от БДЖ са преустановили веднага водоснабдяването от замърсените кладенци. Шахтовите водоизточници са в промишлената зона на Горна Оряховица, където работят няколко химически предприятия. Предстои собственикът на кладенците, Басейновата дирекция и Екологичната инспекция да установяват източника на замърсяване. В момента жителите на квартал "Гарата" пият чиста вода, увериха от Здравната инспекция.

Тетрахлоретенът е вещество, широко използвано в химическата промишленост като обезмаслител. Химикалът е класифициран като възможен канцероген, обясниха специалистите.