Добър знак, че в 1-и клас делът на затлъстелите вече не расте, казва националният консултант по хранен и диететика проф. Веселка Дулева.

За първи път от години започва намаление на учениците със затлъстяване във възрастта 7-9 и 13-14 г. Сред първокласниците процентът се задържа около 10, което също е крачка към обръщане на тенденцията за непрекъснат ръст на наднорменото тегло през последните 15-ина години. Това съобщи пред “24 часа” националният консултант по хранене и диететика проф. Веселка Дулева.

Дебелите деца са във фокуса на вниманието на правителствата на Запад след епидемичното увеличаване на броя им и “подмладяването” на свързаните с това сърдечносъдови заболявания и захарен диабет.

Все повече изследвания правят връзка между затлъстяването в ранна възраст и риска от свръхтегло, хипертония, инсулинова резистентност, рак в по-късна възраст.
В основата на проблема е нездравословното хранене.

Проучване на Националния център по обществено здраве и анализи преди време установи, че 25% от децата с наднормено тегло ядат повече от веднъж на ден тестени изделия и картофен чипс, 33% всеки ден пият подсладени напитки, а 24% не се задоволяват с една такава напитка на ден.

Обнадеждаващото обръщане на тенденцията се дължи на усилията на институциите и медиите да увеличат информираността на родителите и на политиката за здравословното хранене в детските градини и училищните столове и бюфети, смята проф. Дулева. Темата е сред приоритетите на общите проекти и представителството на Световната здравна организация у нас.

Експертите работят над програми за популяризиране на ползите от здравословното хранене и поощряване на физическата активност особено сред децата.